Aurora Avontuur

Groepsreis met volledig verzorgd programma in het teken van Noorderlicht

Dag 1 | Zondag Amsterdam - Rovaniemi

+ 2

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Rovaniemi. Vanaf daar is het nog ca. 1,5 uur rijden met de transferbus naar de lodge Tunturi in Pyhä. Maar eerst stop je nog even een uurtje bij Santa Village om de kerstman te bezoeken. Hier kun je ook letterlijk op de poolcirkel staan!


Aangekomen bij de lodge word je welkom geheten door de de host en reisbegeleider van jouw Aurora Avontuur. Daarnaast maak je natuurlijk kennis met je mede reisgenoten. Onder het genot van een warm drankje bij de haard neemt de begeleider het programma en de huisregels door. Aansluitend kun je de kamers betrekken. In de middag is er tijd om het huis en de directe omgeving te verkennen en boodschappen te doen. Uiteraard laten we ook de beste plek zien om het Noorderlicht te kunnen spotten. Om 19:00 uur wordt er een diner in buffetvorm geserveerd.


Note: De diners betreft altijd 3 gangen en zijn eenvoudig doch zeer gevarieerd. Lokale specialiteiten zullen zeker op het menu staan. De Tunturi lodge is ‘schoenvrij’, het is derhalve handig om sloffen of slippers mee te nemen. Dit is om de sneeuw die aan de schoenen vastplakt te weren, zodat iedereen droge sokken houdt.

Dag 2 | Maandag Sneeuwschoenwandeling National Park & Noorderlicht fotografieworkshop

Vandaag staat volop in het teken van de natuur. Na het ontbijt rijden we richting het Pyhä-Luosto National Park en binden we onze sneeuwschoenen onder. Na een korte instructie over het gebruik hiervan, lopen we zo de natuur in voor een tocht door de Isokuru (kloof). Ons einddoel is een bevroren waterval, een voor de Sami heilige plek. Onderweg maken we een houtvuur waarboven we koffie, thee en warme bessensap bereiden en zelf je worstjes voor de lunch kunt grillen. Terug bezoeken we nog even het infocentrum waar veel te zien is over het National Park, de geologie en de geschiedenis van de regio. Het gehele programma duurt ongeveer 4 à 5 uur, maar is afhankelijk van de omstandigheden.Na afloop nemen we de sneeuwschoenen mee dat je ze de hele week kunt gebruiken. Ook ontvang je hier je thermo overallNote: De sneeuwschoenwandeling kan eenvoudig worden aangepast naar omstandigheden en conditie. Zodoende is deze voor iedereen geschikt. De tocht zelf is ca. 7 km.


Na het het diner maken ons op voor een workshop Noorderlicht fotografie. Onder het genot van een warm drankje vertelt lokale fotograaf en Noorderlichtkenner Sampo je over de Aurora Borealis en leert je de basics om deze het beste op camera te vangen. Hij kan je tevens helpen met de camera settings van jouw eigen camera, je kunt hierbij gebruik maken van de aanwezige statieven. Natuurlijk zou het geweldig zijn als het Noorderlicht zich exact op dat moment ook aandient, maar mocht dit niet het geval zijn geen nood! We kunnen dan bijvoorbeeld de sterrenhemel fotograferen of met de aanwezige hoofdlampjes gaan ‘licht-schrijven’ en proberen deze mooi op beeld te krijgen. Je ziet, technieken genoeg om te leren!

Note: Het resultaat hangt natuurlijk o.a. af van je camera kwaliteit, maar zelfs met een iPhone kunnen kleine tips al tot een beter resultaat leiden!

Dag 3 | Dinsdag Bezoek per rupsvoertuig aan de amethistenmijn

+ 2

Met alle opgedane kennis van het Noorderlicht nog in het achterhoofd, gaan we vandaag op pad richting de Amethistenmijn in Luosto. Deze open mijn ligt op één van de bergen rond Luosto. Het uitzicht is werkelijk prachtig en bij helder weer kijk je zelfs tot in Rusland! We stappen in een speciaal rupsvoertuig die ons naar de top brengt. De route naar de mijn is adembenemend mooi, de bomen vormen hier prachtige sculpturen onder de dikke laag sneeuw. Bij de mijn krijg je eerst een duidelijke uitleg over de amethist en haar toegedichte krachten, daarna mag je zelf je eigen gelukssteen opgraven. Zolang deze in een gesloten hand past, mag je hem meenemen. Een zeer origineel souvenir.

Na afloop rijden we weer terug naar Pyhä waar je de rest van de middag tijd hebt om zelf te besteden. Je kunt bijvoorbeeld naar het dorp lopen en inkopen doen voor een picknicklunch. Bij de lodge is gemeenschappelijke vuurplaats waar je dan zelf zelf je worstje kunt grillen.

Dag 4 | Woensdag Vrij te besteden dag & kookavond bij de rendierfarm

Deze dag kun je naar eigen wens invullen. Naast sneeuwschoenwandelen kan er bijvoorbeeld ook geskied worden. Maar wat dacht je van ijsklimmen of fatbiken? De reisbegeleider zal op lokatie de opties met je doornemen. Er is namelijk keuze genoeg maar het moet natuurlijk wel even geregeld worden! Je hoeft je vandaag in elk geval niet te vervelen!


Aan het begin van de avond rijden we richting de rendierfarm van Jani & Anu. De kookworkshop wordt gegeven in een typische lapse kota. Binnen brandt het vuur al behaaglijk en Anu heet je welkom. Jullie gaan vanavond gezamenlijk boven het open vuur, een maaltijd bereiden van pure en lokale ingrediënten als paddenstoelen, bessen en natuurlijk een mooi stuk rendiervlees van de eigen farm. Tijdens het diner vertelt Anu over deze ingrediënten, de rendieren op de farm en het leven in de Lapse natuur. De avond wordt afgesloten met een heerlijk dessert ...en wellicht pakt Anu haar Sami drum nog op voor een prachtige Joik (Sami zang). Je hebt vanavond letterlijk een kijkje kunnen nemen in de keuken van de rendierhouder!

Dag 5 | Donderdag Sneeuwscootertocht & diner bovenop de berg bij Tsokka

+ 2

Vanmorgen gaan we heerlijk een paar uurtjes sneeuwscooteren door het mooie Lapse landschap! Eerst ontvang je van de lokale gids een warm pak, laarzen, handschoenen en een helm. Hierna krijg je instructies over het besturen van de sneeuwscooter, een wettig vervoersmiddel in Lapland. Je volgt een mooi spoor rond de bergen van Pyhä. Je passeert hierbij kale vlaktes, bevroren meren en besneeuwde bossen. Onderweg stop je nog even voor een warm drankje en snack bij het kampvuur.


Note: Het totale sneeuwscooterprogramma duurt ongeveer 3,5 uur. Je deelt met twee personen een sneeuwscooter.‘s Avonds is het tijd voor een wel heel bijzonder diner. Een speciale pistebully brengt je naar de top van Pyhätunturi. Hier ligt het idyllische Lapse restaurantje Tsokka. Onder het genot van een glöggi (de Scandinavische versie van glühwein) word je welkom geheten door Matti & Annikki. Zij hebben een heerlijk buffet met lokale specialiteiten voor je bereid. Denk hierbij aan koud gerookte zalm, gerookt rendiervlees, traditionele rendierstoofpot en nog veel meer lekkers. En als het Noorderlicht zich aandient is dit, zo boven op de berg, wel de perfecte plek om het te kunnen aanschouwen!

Dag 6 | Vrijdag Crosscountrytocht (langlaufen) & sauna met ijswak

+ 2

Na het ontbijt rijden we naar Pyhätunturi. Hier halen we onze ski’s op en maken ons op voor een mooie crosscountrytocht langs de berg van Pyhä. De begeleider brengt je de basistechnieken bij van crosscountry skiën zodat we snel en verantwoord op pad kunnen. De route leidt ons over een licht glooiend pad langs de bergen van Pyhätunturi. Afhankelijk van de omstandigheden drinken we onderweg of na afloop gezamenlijk nog een warm drankje met een Finse donut in een van de restaurantjes bij de piste.

De middag is vrij te besteden.


Na het eten lopen we naar Kairosmaja waar de sauna speciaal voor ons gereserveerd. Deze prachtige sauna ligt aan het grote meer van Pyhä. In dit meer ligt een mooi ijswak voor ons klaar! Eerst heerlijk de spieren opwarmen en dan een dip in het ijswak. Dit maakt de ultieme Lapland beleving compleet!Het mooie is dat je vanaf deze plek vrij uitzicht hebt op het noorden, dus als het Noorderlicht zich laat zien, zijn we op de juiste plek.

Dag 7 | Zaterdag Huskytocht met picknick lunch

+ 1

Na het ontbijt is het tijd voor misschien wel het hoogtepunt van deze week, een tocht met de husky’s! We rijden naar de huskyfarm, waar de husky’s al staan te popelen om de sleden te trekken. Zes honden vormen samen een slede team en jij maakt daar vandaag onderdeel vanuit! Na de rij instructies maak je onder begeleiding van een lokale gids een tocht over de Arctische vlakten en door de besneeuwde bossen.

De tocht is ongeveer 20 kilometer lang, natuurlijk wordt er tussentijds voldoende pauze ingelast om te wisselen van rijder en te leren over de honden en de natuur. 

We maken gebruik van een tweepersoonsslede, er is dus tijd om even rustig op de slede te zitten en van de omgeving te genieten. Onderweg wordt er een kampvuur gemaakt waarboven een lunch wordt bereid. De gids kan je ondertussen veel over de honden vertellen. Na afloop van de tocht krijg je nog een rondleiding door de kennel. Misschien zijn er wel puppies...


Note: Kleed je warm aan, neem een skibril mee en zorg ervoor dat je een extra accu/batterijen voor je camera bij je hebt!

Dag 8 | Zondag Kittilä - Amsterdam

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! ’s Ochtends neem je afscheid van de lodge en reisbegeleider waarna de bus je naar de luchthaven in Kittilä brengt. De directe vlucht vervoert je in ongeveeer 3 uur weer naar Schiphol. Wat heb je veel bijzondere dingen beleefd... en laten we hopen dat het Noorderlicht er daar één van was!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam-Rovaniemi & Bezoek Santa Village
Dag 2
Sneeuwschoenwandeling & Noorderlicht fotografieworkshop
Dag 3
Amethistenmijn
Dag 4
Vrije dag & kookavond bij de rendierfarm
Dag 5
Sneeuwscootertocht & diner bovenop de berg bij Tsokka
Dag 6
Crosscountrytocht & Sauna met ijswak
Dag 7
Huskytocht
Dag 8
Kittilä - Amsterdam