Eén van de grootste wensen van veel mensen die naar Lapland gaan, is het magische noorderlicht zien. Hoe ontstaat dit natuurverschijnsel en hoe groot is de kans dat je het te zien krijgt? 

Hoe ontstaat noorderlicht?
Hoe noorderlicht precies ontstaat, is een ingewikkeld verhaal. De zon zendt elektrisch geladen deeltjes uit. De aarde probeert, omdat de aarde magnetisch is, deze deeltjes aan te trekken. Sommige deeltjes komen daarom in onze atmosfeer terecht. Daar botsen elektrische deeltjes met luchtdeeltjes die in de atmosfeer rondzweven.

Door zo’n botsing zenden de luchtdeeltjes licht uit. Er ontstaan gassen en die gassen geven licht, net zoals het gas in neonverlichting. De verschillende kleuren van het Noorderlicht komen door verschillende gassen.

Omdat aantrekkingskracht het sterkste is op de Noord- en Zuidpool, wordt er gesproken over het Noorderlicht (Aurora Borealis) en het Zuiderlicht (Aurora Australis).

Beste periode om het noorderlicht te zien
Noorderlicht activiteit kan het hele jaar door plaatsvinden, maar is alleen waarneembaar als het donker is. Dit is globaal tussen september en april. Voorspellingen zijn lastig te maken, echter een paar dagen van tevoren kan men wel de intensiteit van de activiteit in de atmosfeer - dus de kans op de aanwezigheid van Noorderlicht - aangeven.

De meeste waarnemingen zijn geregistreerd tussen 21:00 en 02:00 uur. Hoe lang het zichtbaar is, lijkt echter ook al niet te voorspellen. Soms is het er vijf minuten, soms een uur. Soms trekt het weg om later op de avond weer terug te komen. In de tijd dat alles meetbaar lijkt met apps, wordt je geduld dus aardig op de proef gesteld!

Noorderlichtsafari's

Noorderlicht alert Pyhä en LuostoEén ding weten we zeker, het noorderlicht laat zich niet plannen. Ook speciale noorderlichtsafari's bieden helaas geen garantie. Je kunt de kans om noorderlicht te zien voor jezelf vergroten door op een heldere avond buiten te zijn. En dan bij voorkeur op een plek waar weinig kunstmatig licht aanwezig is van bijvoorbeeld een stad of skipiste. Dit wordt lichtvervuiling genoemd. In Lapland staan veel vuurhutten die je vrij mag gebruiken. Deze vuurhutten staan vaak aan de rand van een meer, waar ook meestal weinig lichtvervuiling is. Nu nog even het Noorden vaststellen en geduldig blijven kijken…

Aurora Avontuur – Noorderlicht groepsreis
Iedere winter organiseert Scandinavian Wintersports een aantal keer een themareis die gericht is op het noorderlicht. Veel activiteiten in deze reis vinden ’s avonds plaats, waardoor de kans op het zien van noorderlicht wordt vergroot. Tijdens een speciale fotografie workshop die gegeven wordt door een lokale deskundige, leer je ook hoe je het bijzondere natuurverschijnsel kunt fotograferen. Natuurlijk valt er tijdens deze reis nog veel meer te beleven. Meer informatie vind je bij de beschrijving van ons Aurora Avontuur

Aurora alert realtime in Pyhä & Luosto!
Er zijn veel Apps in omloop, deze zijn niet zaligmakend maar kunnen wel helpen met de voorspellingen van de kansen. In Pyhä en Luosto is er echter realtime Aurora alert! Dit houdt in dat je een waarschuwing krijgt als er noorderlicht is. De Aurora alert realtime is de enige Aurora-service die gebruik maakt van eigen, lokale sensoren waardoor de nauwkeurigheid van de service informatief en betrouwbaar is. Via de app of internetpagina kun je ook de aurora- en weersvoorspellingen voor de komende nacht lezen.

Heb je geen wifi of 4G tot je beschikking? Dan kun je jezelf aanmelden voor een (betaalde) alert via SMS.