Sommige bestemmingen zijn zo fotogeniek dat het maken van mooie foto's grote prioriteit heeft tijdens de vakantie. Lapland is ook zo'n bestemming! De ongerepte natuur, de bijzondere natuurverschijnselen en het dikke pak sneeuw zorgen voor de meest sprookjesachtige taferelen. Maar Lapland heeft ook een aantal uitdagingen voor zowel de fotograaf als de camera. Denk hierbij aan de extreme kou, kort daglicht en de reflecterende witte sneeuw. Een ware uitdaging voor de witbalans instellingen van de camera en de kennis van de fotograaf!

 



DE UITRUSTING

Camera en geheugenkaart
Smartphonecamera of spiegelreflexcamera, de kwaliteit van de camera en lens bepaalt altijd voor een groot gedeelte de kwaliteit van de foto's. Laat je goed adviseren of doe zelf online een goede research. Zo kun je een goede camera aanschaffen die bij je past, zonder direct te vervallen in de meest professionele apparatuur. Let er ook op dat je geheugenkaart voldoende capaciteit en snelheid heeft zodat je geen concessies hoeft te doen aan de kwaliteit of het aantal foto's.

Accu/Batterij en oplader
Met lege accu's/batterijen zal geen enkele camera werken en laat dit nu net een van de grootste uitdagingen zijn! Vanwege de kou lopen accu's en met name batterijen sneller leeg dan normaal. Bij een verouderde accu/batterij is het dus aan te bevelen een extra (of nieuwe) accu/batterij mee op reis te nemen. Ook is het verstandig om een camera goed afgedekt te houden. Stop de camera dus bij voorkeur onder je jas als je deze niet gebruikt. Door de lichaamswarmte zal de accu/batterij het beduidend langer volhouden. Om vrolijk de volgende dag weer paraat te staan is het aan te bevelen om je accu’s in de accommodatie weer direct aan de lading te hangen.

Tip: Stop een extra setje batterijen voor de flits of een extra accu in je binnenzak.

Handschoenen
In de kou is het belangrijk dat je zoveel mogelijk beperkt om je handschoenen uit te trekken. Er bestaat een speciale vingerhandschoen in combinatie met een want, de bovenkant hiervan is wegklapbaar. Ook bestaan er speciale fotografen handschoenen, maar over het algemeen is elke camera ook prima te bedienen met een dunne thermo handschoen. Deze kun je dragen onder je gewone handschoen of want. Let er wel op dat de buitenhandschoen hierdoor niet te krap komt te zitten! Knellende handschoenen veroorzaken namelijk een slechte doorbloeding en dus koude handen. Handwarmers kunnen helpen om je handen warm te houden.

Cameratas
Condensvorming is een veelvoorkomend probleem. Als de camera buiten is gebruikt en daarna mee naar binnen wordt genomen, zal de lens vanwege de extreme temperatuurwisseling beslaan. Dit is heel gebruikelijk, geef je camera in dit geval enige tijd om te drogen. Heb je een fototas? Gebruik deze dan en laat hem gesloten op temperatuur komen om condensvorming te voorkomen. Een fototas wordt na een dagje spelen in de sneeuw net zo koud, zorg ervoor dat je de tas goed ventileert bij je accommodatie. Let er op dat een automatische zoomlens kan vastvriezen als de camera nog vochtig is en deze alweer mee naar buiten wordt genomen ...en dat is jammer als je net een noorderlicht melding krijgt! Zorg dus dat je bij spiegelreflexcamera ook je lens van de camera haalt als je klaar bent voor de dag. Leg deze vervolgens op een rustig plekje zodat alle eventuele condens kan verdwijnen. Let natuurlijk wel op stof! Blaas het liefst elke dag de sensor even schoon met een 'balgje'.

Tip: Zet de camera uit als je de lens eraf haalt, anders trekt deze extra stof aan.

Statief
Om wat meer bijzondere foto's te kunnen maken, zal je in Lapland ook een statief en evt. goede flitser mee moeten nemen. Kort daglicht, Noorderlicht/Poollicht en bewegende actie zijn factoren die ervoor zorgen dat langere sluitertijden en handmatige flitsinstellingen noodzakelijk zijn. Een statief zorgt ervoor dat de camera niet beweegt bij een lange sluitertijd.

Tip: Zet bij gebruik van statief je camera op een korte zelfontspanner. Zo wordt de 'drukbeweging' op de knop niet geregistreerd. Een quick release baseplaatje onder je camera zorgt ervoor dat je niet hoeft te ‘klooien’ om het statief schroefje in je camera te draaien …altijd leuk met verkleumde vingers!



NOORDERLICHT FOTOGRAFIETIPS

Noorderlicht
Helaas is er geen panklaar menu om het Noorderlicht te fotograferen! Een beetje basiskennis van je (DSLR) camera helpt wel. Dit voorkomt dat je op locatie nog met de gebruiksaanwijzing in de hand aan de slag moet en vergeet te genieten van al het moois dat zich ondertussen boven je hoofd afspeelt! Met de onderstaande basis instellingen helpen we je alvast op weg. En nu maar oefenen, heel veel oefenen...

  1. Gebruik een statief! Heb je geen statief, dan kun je je camera bijvoorbeeld op een houtblok of slee zetten.
  2. Zet je camera in de ‘manual’ modus. In het donker heeft je camera namelijk geen referentie om op scherp te stellen.
  3. Zet je flits uit!
  4. Stel je focus in op ‘oneindig’ (infinity).
  5. Stel je diafragma (lensopening) zo groot mogelijk in. Hoe kleiner het getal (f), hoe groter de lensopening.
  6. Stel je iso in tussen de 400 en 3200. Let wel op; hoe groter de isowaarde, hoe grover de korrel op je foto!
  7. Selecteer een basis sluitertijd van 10 sec. Van hieruit kun je gaan variëren. Als het Noorderlicht bijvoorbeeld veel beweegt, is een korte sluitertijd beter.


Door de lage temperatuur kunnen onderdelen van je camera vastvriezen. Zorg ervoor dat, voordat je naar buiten gaat, je camera al op het statief is gemonteerd. Bij voorkeur zet je hem al klaar in een koude ruimte (bv. de hal) zodat je door het warmteverschil condensvorming voorkomt.

Neem een klein (hoofd)lampje mee om je camera instellingen in het donker snel te kunnen vinden/zien.

Accu’s lopen door de kou snel leeg. Bewaar ze bij voorkeur onder je jas als je deze niet gebruikt. Door je lichaamswarmte houden ze het beduidend langer vol!

Wil je iemand voor het Noorderlicht op de foto zetten? Schijn dan terwijl je de foto maakt, 3 tot 5 sec. met een lampje op de persoon. Zo zal hij/zij veel beter zichtbaar zijn op de foto.

Tot slot, download de Pyhä of Luosto Aurora Alert Realtime app. Deze geeft je automatisch een berichtje als er Noorderlicht is!

Uitgebreide Noorderlicht fotografietips vind je hier.



VOORBEREIDING
Ok, je camera staat in de aanslag en je hebt de app gedownload Je hebt daarnaast de weersvoorspellingen gecheckt. Natuurlijk weet je ook waar het Noorden is en je hebt alvast een mooie plek uitgezocht waar je zo min mogelijk last van bijverlichting uit de omgeving hebt. Kortom je bent goed op weg!

Maar daar sta je dan, buiten in het donker en in de kou te wachten. Extra warme kleding en een warm drankje meenemen is dus geen overbodige luxe!

Wees geduldig, het is nooit te voorspellen wat de exacte tijd zal zijn. Als je het de eerste keer niet ziet, hou vol! Want als je het magische Noorderlicht dan eindelijk ziet, was het vast alle inspanningen waard!