Lapland Puur natuur

Lapland ongemotoriseerd vanuit een luxe appartement naast het National Park

Dag 1 | Zaterdag Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Rovaniemi. Vanaf daar is het nog ca. 1,5 uur rijden met de transferbus naar je cottage in Pyhä. In de bus ontvang je tevens het complete tijdsprogramma voor jouw week. Maar eerst stop je nog even een uurtje bij Santa Village om de kerstman te bezoeken. Je kunt hier ook letterlijk op de poolcirkel staan! Bij aankomst in Pyhä word je direct naar je appartement gebracht. In de middag is er de gelegenheid om wat boodschappen te doen.

Ons kantoor in Pyhätunturi is dagelijk geopend tussen 10:00 - 11:00 en 17:00 - 18:00 uur. Je kunt hier terecht met al je dringende vragen of voor het bijboeken of organiseren van extra activiteiten. Om teleurstellingen te voorkomen, adviseren we echter om de activiteiten zoveel mogelijk voorafgaande je reis te reserveren.

Vandaag tussen 17:00 en 18:00 uur is er bij ons meetingpoint tevens de mogelijkheid om alvast je sneeuwschoenen en stokken op te halen. Alternatief is om deze na de georganiseerde tocht mee te nemen. Je mag ze de hele week gebruiken!

Note: Het appartement is vooraf al ingecheckt en gecontroleerd. Het boeken van extra activiteiten is op basis van beschikbaarheid. Let op, de betaling kan op locatie alleen contant geschieden!

Dag 2 | Zondag Crosscountry les en tocht

1

Vanmorgen kun je nog even uitslapen, rond het middaguur staat er een crosscountry skitocht (langlaufen) gepland. Tijdens deze kennismakingsles zal de Nederlandse leraar je de basistechniek bijbrengen. Hierbij zul je ervaren dat langlaufen wel degelijk heel sportief en uitdagend kan zijn! Je maakt een tocht van zo’n 5-7 kilometer langs de bergen van Pyhä.

Na afloop drinken we gezamelijk nog wat in een van de restaurantjes bij de piste. Nu je de basistechniek onder de knie hebt, kun je misschien later in de week zelf nog een mooie tocht maken. Een leuke kennismaking met de nr. 1 wintersport discipline van Finland!

Dag 3 | Maandag Vrij te besteden

+ 1

De hele week kun je lekker zelf op pad en het gebied verkennen. Je stapt zo voor je deur de skipiste op of je loopt direct het National Park in. Je kunt hiervoor natuurlijk de sneeuwschoenen gebruiken.

Mocht je nog een andere activiteit willen ondernemen dan kan dat. Scandinavian Wintersports heeft, naast een team van reisbegeleiders, een eigen kantoor in Pyhä. Hier kun je terecht voor informatie over de regio en het boeken van diverse activiteiten zoals; huskysledetocht, sneeuwscooteren, fatbiketours, rendiersledetocht, ijskarten etc. ...dat is wel zo makkelijk!

Dag 4 | Dinsdag Sneeuwschoenwandeling door National Park incl. lunch

+ 2

Vandaag staat volop in het teken van de natuur in het Pyhä National Park. ‘s Morgens word je verwacht bij het meetingpoint van Scandinavian Wintersports waar je de begeleider ontmoet. Sneeuwschoenen zijn een soort tennisrackets welke je onder je eigen snowboots of hoge wandelschoenen bindt. Na een korte instructie over het gebruik hiervan, lopen we zo de natuur in. Afhankelijk van de omstandigheden lopen we verschillende routes. Eén van deze gaat door de Isokuru (kloof). Het einddoel is een bevroren waterval, een voor de Sami heilige plek. Onderweg maken we een houtvuur waarboven we samen de picknick lunch bereiden.

Na afloop is het wellicht leuk om nog even het infocentrum te bezoeken. Hier is veel te zien over het National Park, de geologie en de geschiedenis van de regio. Het gehele programma duurt ongeveer 4-5 uur, maar is afhankelijk van de omstandigheden.

Note: Je sneeuwschoenen en stokken kun je na afloop van de tocht bij je houden en de hele week gebruiken. De wandeling kan eenvoudig worden aangepast naar omstandigheden en conditie. Zodoende is deze voor iedereen geschikt. De tocht zelf is ca. 7 km en inclusief picknick lunch.

Dag 5 | Woensdag Vrij te besteden

Vandaag is vrij te besteden.

Dag 6 | Donderdag Huskysledetocht

In de middag brengen we je naar de huskyfarm waar de huskyhonden al staan te popelen om de sledes te trekken. De honden vormen samen een team en jij maakt daar vandaag onderdeel vanuit! Onder begeleiding van een lokale gids maak je een tocht over de Arctische vlakten en door de besneeuwde bossen. De tocht duurt, incl. pauze, ongeveer drie uur. Natuurlijk wordt er tussentijds voldoende pauze ingelast om te wisselen van rijder en te leren over de honden en de natuur. We maken gebruik van een tweepersoonsslede, zodoende is er dus tijd om even rustig op de slede te zitten en van de omgeving te genieten.

Onderweg wordt er een kampvuur gemaakt en onder het genot van een warm drankje en een snack vertelt de gids je alles over de honden. Na afloop krijg je nog een rondleiding door de kennel. Misschien zijn er wel puppies...

Note: Kleed je warm aan, neem je ski- of zonnebril mee en zorg ervoor dat je een extra accu/batterijen voor je camera bij je hebt!

Dag 7 | Vrijdag Bezoek rendierfarm incl. rendiersledetocht, presentatie van de rendierhouder & lunch

+ 1

Het programma staat in het teken van het leven op de rendierfarm van Anssi. Vanwege de dikke sneeuwlaag kunnen rendieren in de vrije natuur niet meer voldoende voedsel vinden. Daarom is het grootste deel van zijn kudde gedurende de winter op deze plek bijeen verzameld waar ze bijgevoerd kunnen worden.

Eerst kun je genieten van een heerlijke soeplunch in de houten cabin bij de farm. Aansluitend vertelt de rendierhouder bij het vuur in de Kota over het leven van de rendieren en zijn boeiende leven met deze dieren die onlosmakelijk zijn verbonden met het leven in Lapland.

Na de vertellingen staan de rendieren al ingespannen voor de sledes. Hierin kun je met twee personen per slee plaats nemen. Als de karavaan vertrekt, herleef je binnen de kortste keren de vroegere tijden waarbij de rendierslede het traditionele vervoermiddel in Lapland was. Tijdens de tocht van 2 km door de bossen zul je merken dat andere rendieren de karavaan komen opzoeken waardoor je jezelf omringt voelt door deze mooie dieren. De rust en de stilte tijdens de tocht zijn indrukwekkend en vormen een mooi contrast met alle andere spectaculaire activiteiten. Er is tevens tijd om mooie foto’s te maken en te helpen met het voeren van de dieren. Ook laat de rendierhouder zien hoe de rendieren worden getraind in de 'rendierschool'.

Na afloop is er nog tijd om op eigen gelegenheid iets te drinken in het nabij gelegen restaurant Kopara. Hier is, naast geweien, tevens mooi lokaal handwerk te koop. Je hebt ook de gelegenheid om de rendieren te helpen voeren.

Dag 8 | Zaterdag Rovaniemi - Amsterdam

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! ‘s Morgens word je van vanaf je appartement door de begeleider van Scandinavian Wintersports opgehaald voor de transfer naar de luchthaven. Door de rechtstreekse chartervlucht naar Schiphol wordt de afstand van ca. 3000 kilometer in zo’n drie uur afgelegd, waardoor je snel weer terug in Nederland bent. Hopelijk met vele mooie herinneringen aan de prachtige natuur van Lapland!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village
Dag 2
Crosscountrytocht
Dag 3
Vrije dag
Dag 4
Sneeuwschoenwandeling
Dag 5
Vrije dag
Dag 6
Huskysledetocht
Dag 7
Bezoek rendierfarm
Dag 8
Rovaniemi - Amsterdam