Winteravontuur in Lapland

Beleef samen een prachtig winteravontuur in Lapland!

Dag 1 | Zaterdag Amsterdam - Rovaniemi

+ 2

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Rovaniemi. Vanaf daar is het nog ca. 1,5 uur rijden met de transferbus naar je cottage in Luosto. In de bus ontvang je tevens het complete tijdsprogramma voor jouw week. Maar eerst stop je nog even een uurtje bij Santa Village om de kerstman te bezoeken. Je kunt hier ook letterlijk op de poolcirkel staan!

Bij aankomst in Luosto word je welkom geheten door de begeleider en ontmoet je de mede reisgenoten jouw Winteravontuur in Lapland. In de lobby van het Luostotunturi hotel neemt hij/zij onder het genot van een kopje koffie het weekprogramma met je door. Vanaf het hotel is het vervolgens ca. 200 meter lopen naar je eigen cottage. De rest van de middag kun je zelf invullen. Zo kun je bijvoorbeeld de mooie omgeving verkennen, wat winkeltjes bekijken of lekker genieten van je eigen sauna.

Note: Het ontbijt & diner wordt in het Luostotunturi hotel geserveerd. Alle cottages zijn voorzien van gratis wifi, de code krijg je bij de hotelreceptie.

Dag 2 | Zondag Vrij te besteden dag

+ 2

Vandaag is vrij te besteden en kun je rustig acclimatiseren in de Lapse kou.

Je kunt te voet de omgeving verkennen of misschien wil je lekker gaan skiën in het skigebied van Luosto? Het gebied is niet uitgebreid, maar heeft enkele prima en uitdagende afdalingsmogelijkheden. Ook off-piste zijn er veel goede mogelijkheden. Ervaar een skidag zonder wachtrijen voor de lift!

Je kunt je reis ook aanvullen met een extra georganiseerde activiteit als bijvoorbeeld een crosscountry of fatbike tocht. Deze zijn bij boeking eenvoudig bij te reserveren zodat je de reis tot jouw gewenste droomreis kunt samenstellen!

Dag 3 | Maandag Sneewschoenwandeling naar de Amethistenmijn incl. lunch en presentatie & Noorderlicht fotografie workshop

Vandaag staat volop in het teken van de natuur en cultuur. Na het ontbijt rijden we een klein stukje richting Ukko-Luosto waar we starten met de sneeuwschoenwandeling naar de Amethstenmijn. We binden onze sneeuwschoenen onder en na een korte instructie over het gebruik hiervan, lopen we de natuur in voor een tocht naar de Lampivaara berg waar de Amethistenmijn ligt.

De route gaat door een dicht sprookjesachtig bos en licht bergop. De tocht is niet heel lang maar door de, waarschijnlijk vele fotostops en het feit dat deze bergop gaat zijn we hier 1,5 à 2 uur mee bezig. De omgeving rondom de mijn is adembenemend mooi, de bomen vormen hier prachtige sculpturen onder de dikke laag sneeuw. Vanaf het cafetaria brengt een een ruspvoertuig ons het laatste stukje omhoog naar de mijn. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken! Bij de mijn krijgen we eerst een duidelijke uitleg over de amethist en haar toegedichte krachten, daarna mag je zelf je eigen gelukssteen opgraven. Zolang deze in een gesloten hand past, mag je hem meenemen. Een heel origineel souvenir!

Hierna lunchen we binnen in het houten cafetaria nabij de mijn. Als de omstandigheden het toelaten, kunnen we nog een vuurtje maken bij de schuilhut waarboven we koffie, thee en warme bessensap maken. Nadat we onze magen weer hebben gevuld, vangen we de terugtocht aan. Na afloop rijden we met ons eigen busje terug naar de cottages waar je heerlijk de tijd hebt om je eigen sauna uit te proberen. Een welkome ontspanning na de inspanning van vandaag!

Note: De sneeuwschoenwandeling is ca 5km lang, maar gaat wel ca 2,5 km licht bergop. In basis is de tocht voor iedereen met een normale conditie geschikt. De sneeuwschoenen kun je na de tocht bij je houden zodat je gedurende de week zelf nog op eigen gelegenheid een tochtje kunt maken.

Na het diner gaan we op pad met een fotograaf en tevens Noorderlichtkenner. Hij neemt ons mee voor een korte wandeling naar de Tikkalaavu. Hier maken we vuur er onder het genot van een warm drankje vertelt hij je over de magische Aurora Borealis, hij belicht de wetenschappelijke kant maar vertelt ook over de bijgeloven welke de noordelijke bevolking erop nahield en houdt. Vervolgens gaat hij over op de praktische kant van het fotograferen van het Noorderlicht. Wat zijn de beste camera settings, hoe kun je de camera het beste beschermen tegen de kou, hoe kun je bij weinig licht beter scherpstellen etc. Je kunt hierbij gebruik maken van de aanwezige statieven. We kunnen samen nog even een stukje omhoog lopen zodat we een beter zicht hebben op het Noorden. Hier kun je ingestelde settings goed in de praktijk testen. De fotograaf kan hierbij direct feedback geven op de gemaakte foto’s.
Natuurlijk zou het geweldig zijn als het Noorderlicht zich exact op dat moment ook aandient, maar mocht dit niet het geval zijn geen nood! Je kunt dan bijvoorbeeld de sterrenhemel fotograferen of met de aanwezige hoofdlampjes gaan ‘licht-schrijven’ en proberen deze mooi op beeld te krijgen. Je ziet, technieken genoeg om te leren!Note: Enige kennis van fotografie is meegenomen, maar geen must. Van spiegelreflex camera tot telefoon, je kunt altijd wat leren!

Dag 4 | Dinsdag E-Sneeuwscootertocht rond Luosto & diner in log restaurant

Vandaag ga je heerlijk een paar uurtjes sneeuwscooteren door het mooie Lapse landschap! Eerst ontvang je van de lokale gids een warm pak, laarzen, handschoenen en een helm. Hierna krijg je instructies over het besturen van de stille en milieuvriendelijke electrische sneeuwscooter, een wettig vervoersmiddel in Lapland. Je volgt met twee personen per sneeuwscooter een spoor dat je door de regio van Luosto leidt. Je passeert hierbij kale vlaktes, bevroren meren en besneeuwde bossen. Onderweg stop je nog bij een Lapse kota voor een lekkere kop koffie of thee met snack bij het kampvuur.

De middag is vrij in te vullen.

‘s Avonds worden we voor het diner verwacht op een wel heel mooie locatie. Het Log restaurant is een prachtig authentieke boomstammen lodge waar de Lapse historie goed te zien is. Rustieke oude houten balken en een mooie grote open haard bepalen hier de sfeer. Daarnaast biedt ze een mooi uitzicht over een bevroren meer. Een lekker en heel bijzonder diner!


Note: Het programma is gedurende het hele seizoen gelijk. Voor het programma maakt het dus niet uit of je in de periode van minder daglicht (januari) of de periode van langere dagen (maart) in Lapland bent. De pistes zijn verlicht.

Dag 5 | Woensdag Huskytocht & lunch Kopara

+ 1

Na het ontbijt is het tijd voor alweer een hoogtepunt in de week, een tocht met de husky’s! Onze transfer brengt je naar de huskyfarm waar de honden al staan te popelen om de sledes te trekken. Nadat je de benodigde rij-instructies hebt gekregen, maak je onder begeleiding van bedreven lokale gidsen een tocht door de bossen en over de Arctische vlakten. Hierbij bestuur je zelf de slee. De honden zitten vol energie en het trekken van een slee is dan ook iets wat ze graag doen! De rit is ongeveer 10 kilometer lang en natuurlijk wordt er tussentijds voldoende pauze ingelast om te wisselen van bestuurder en te leren over de honden en de natuur. Wij maken gebruik van tweepersoonssleden, er is dus ook tijd om in de slede te zitten en van de omgeving te genieten. Aansluitend nemen we nog een kijkje in de kennel. Wie weet zijn er wel puppies...

Na afloop kunnen we onszelf opwarmen in het restaurant Kopara waar de lunch al voor ons klaar staat. Dit restaurant hoort bij de nabijgelegen rendierfarm en heeft een klein souvenirswinkeltje met o.a. rendierhuiden, geweien en lokaal handwerk. Op het menu staat een heerlijke rendiersoep met huisgebakken brood met een kop koffie of thee toe.

Note: Een ski- of zonnebril kan goed van pas komen, zo heb je minder last van de rijwind. Vergeet je niet een extra accu voor je camera mee te nemen?

Dag 6 | Donderdag Vrij te besteden

1

Vandaag is wederom een dag om vrij te besteden. Vraag de reisbgeleider naar een leuke wandelroute!

Dag 7 | Vrijdag Bezoek rendierfarm incl. sledetocht en lunch & diner in log restaurant

+ 2

Vandaag gaan we op pad voor een kijkje in het leven op de rendierfarm van de lokale rendierhouders Anu & Jani. Vanwege de dikke sneeuwlaag kunnen rendieren in de vrije natuur niet meer voldoende voedsel vinden. Daarom is het grootste deel van de kudde gedurende de winter op deze plek bijeen verzameld waar ze bijgevoerd kunnen worden. Bij de farm worden we welkom geheten door Anu en staan de rendieren al ingespannen. Al snel trekken de prachtige viervoeters die zo kenmerkend voor Lapland zijn, de sledes geruisloos door het bos. Hier stop je bij een typische Lapse tent, een Laavu genaamd. We maken een vuur en Anu zorgt voor een smakelijke soeplunch. Terwijl je jezelf kunt warmen bij het kampvuur, vertelt ze over het leven op de rendierfarm. Na afloop van de lunch, rij je met de rendierslee weer terug naar de farm.

Note: Het programma bij de rendierfarm duurt ca. 2 uur en is inclusief lunch. Kleed jezelf lekker warm aan!

‘s Avonds is er wederom een themadiner in het mooie Log restaurant.

Dag 8 | Zaterdag Rovaniemi- Amsterdam

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! ’s Ochtends vertrekt de bus vanuit Luosto naar de luchthaven in Rovaniemi. Door de directe vlucht naar Schiphol wordt de afstand van ca. 3000 kilometer in zo’n drie uur afgelegd. Hierdoor ben je snel weer terug in Nederland. Maar wel met veel bijzondere ervaringen rijker!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Rovaniemi
Dag 2
Vrije dag
Dag 3
Sneewschoenwandeling naar Amethistenmijn
Dag 4
E-sneeuwscootertocht & diner in log restaurant
Dag 5
Huskytocht & lunch
Dag 6
Vrije dag
Dag 7
Rendierfarm & diner in logrestaurant
Dag 8
Rovaniemi- Amsterdam