Wintersportavontuur op IJsland

Skiën en andere activiteiten in Noord IJsland

Dag 1 | Zaterdag Amsterdam - Akureyri

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca. 3 uur naar Akureyri. Hier word je opgevangen door de Nederlandse reisbegeleider Vincent. Hij neemt het programma met je door en brengt je met je bagage naar je accommodatie iets buiten Akureyri. In de middag is er de gelegenheid om het stadje Akureyri te bekijken en eventueel wat boodschappen te doen. 

Note: Het Noorderlicht laat zich niet plannen, ook speciale Noorderlichtsafari’s bieden helaas geen garantie. Deze zijn ook niet altijd noodzakelijk, je kunt namelijk de kans om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen vergroten door op een heldere avond simpelweg buiten te zijn. En dan bij voorkeur op een plek waar geen lichtvervuiling is. Als er dan ook goede noorderlichtvoorspellingen zijn neemt de reisbegeleider je mee naar een donkere plek vanaf waar het noorderlicht goed te zien is. Hij kent de regio goed, en weet dus precies waar je moet zijn! Dan is het alleen nog een kwestie van de hemel in de gaten houden... 

Dag 2 | Zondag Skidag Hlíðarfjall

Vandaag staat de eerste skidag op het programma en bezoek je het skigebied van Akureyri, genaamd Hlíðarfjall. Dit veelzijdige skigebied beschikt over blauwe, rode en zwarte pistes. Het uitzicht over het fjord maakt het een unieke ervaring. Ervaar een skidag zonder wachtrijen voor de lift! 

Als je geen eigen ski’s en schoenen hebt meegebracht kun je deze huren bij de skiverhuur. Liever niet skiën? Een rondje langlaufen behoort ook tot de mogelijkheden! Heb je nog nooit geskied of gesnowboard? Geen punt, het is namelijk mogelijk om een ski- of snowboardles bij te boeken. Informeer naar de mogelijkheden. 

Dag 3 | Maandag Catskiën op berg Kaldbakur

+ 2

Een bijzondere dag want er staat catskiën op het programma in Grenivik. Vanaf Akureyri is het ongeveer een half uur rijden langs het fjord naar het kleine dorpje Grenivik. De rit alleen al is een mooie ervaring. Je wordt omringd door bergen en hebt continu een prachtig uitzicht op de fjord en besneeuwde toppen. Onderweg passeer je een brug over een rivier waar regelmatig ijsschotsen in drijven. 

In Grenivik ga je catskiën. Oftewel, off-piste skiën met behulp van een pistebully. De open pistebull neemt je vanuit het dorp mee naar de top van de berg Kaldbakur op maar liefst 1173 meter. De rit omhoog duurt ongeveer 45 minuten. Geniet bij goede weersomstandigheden van het adembenemende uitzicht over het fjord. Vervolgens kun je afdalen op de langste afdaling van IJsland! Geen zorgen, de afdaling is niet stijl of bijzonder moeilijk. Heb je echter nog niet zoveel ski-ervaring, dan kun je ook naar beneden sleeën. Een beetje zoals rodelen in Oostenrijk, maar dan op z’n IJslands! Tot slot is er ook nog de mogelijkheid om weer mee terug omlaag te rijden met de pistebully. Iedereen kan dus mee omhoog en omlaag! 

Dag 4 | Dinsdag Skidag Siglufjorður

Siglufjorður is een afgelegen vissersdorpje aan het einde van het Eyjafjord, en was lange tijd vrijwel onbereikbaar. Pas in 1967 kwam er een betere weg en was het dorp via een kleine tunnel enigszins bereikbaar. Inmiddels zijn er twee tunnels, en vanaf Akureyri is het een prachtige rit van ongeveer een uur langs het fjord. Natuurlijk wordt er onderweg gestopt voor foto’s. Het skigebied in Siglufjorður is klein, maar prachtig gelegen in de bergen en biedt een mooi uitzicht op het smalle fjord. Siglufjorður heeft tevens erfecte off-piste mogelijkheden. Absoluut een bezoek waard! 

Op de terugweg mag een stop bij het ‘Kaffihûs Bakkabrædra’ echt niet ontbreken. In dit zeer sfeervolle café/restaurant serveren ze de beste vissoep met eigen gebakken brood dat je ooit gegeten hebt.  Daarna rijden we door naar een paar hottubs die op een zwart strand staan, direct aan het fjord. De hottubs zijn strategisch gelegen, met bescherming tegen de wind. Het warme water komt uit een natuurlijke bron. Ontspan je spieren na een paar uurtje skiën, en met een beetje geluk spot je walvissen in de fjord!

Dag 5 | Woensdag Skidag in Hlíðarfjall

1

Vandaag ga je terug naar het skigebied waar de reis begon. Van het uitzicht krijg je nooit genoeg. 

Dag 6 | Donderdag Bezoek aan Mývatn regio en geothermisch bad

Er staat een lange dag voor de boeg want we gaan het unieke Mývatn gebied bezoeken, onderdeel van de Diamond cirkel. Mývatn ligt in een zeer actief geothermisch gebied, waardoor het een unieke geologie heeft. Deze regio is een soort centrum voor vreemde natuurverschijnselen en daardoor lijkt het soms alsof je je op een andere planeet bevindt. Hier vind je o.a. kratervulkanen, pruttelende modderpoelen, vreemde lavaformaties en kratereilandjes gevorm door lava-explosies. 

Maar voordat we in Mývatn aankomen stoppen we eerst bij de Goðafoss waterval. Een spectaculaire waterval van 12 meter hoog en 30 meter breed die in de winter halfbevroren is. Ook deze waterval is onderdeel van de Diamond Cirkel. 

Vervolgens rijden we door naar Mývatn en bekijken we diverse bezienswaardigheden. Zo zullen we o.a. wandelen over met sneeuw bedekte lavavelden en kan een bezoek aan de pruttelende (en behoorlijk stinkende) modderpoelen natuurlijk echt niet ontbreken. De dag sluiten we af zoals de locals ook doen; in Mývatn Nature Baths. Een natuurlijk buitenbad, gevuld met geothermische water. Wederom is het uitzicht hier weer magisch. 

Dag 7 | Vrijdag Eigen invulling

Er staan geen activiteiten op het programma, dus deze dag is ter vrije invulling. Je kunt een georganiseerde activiteit bijboeken zoals bijvoorbeeld een sneeuwschoenwandeling, sneeuwscootetrocht of whale watching boottrip. Natuurlijk kun je ook nog een dagje gaan skiën en daarbij eventueel kiezen voor een snowboard-, ski-, of langlauf clinic of een freeride cursus. Vervelen hoef je je in ieder geval niet!

Dag 8 | Zaterdag Akureyri - Amsterdam

+ 1

Helaas, aan al het goede komt een einde! De reis zit er helaas alweer op en je wordt teruggebracht naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam. Je bent nu wel vele bijzondere ervaringen rijker! 

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Akureyri
Dag 2
Skidag Hlíðarfjall
Dag 3
Catskiën op berg Kaldbakur
Dag 4
Skidag Siglufjorður
Dag 5
Skidag in Hlíðarfjall
Dag 6
Bezoek aan Mývatn regio en geothermisch bad
Dag 7
Eigen invulling
Dag 8
Akureyri - Amsterdam