Lapse cottage Luosto | Aurora

Verblijf in een Lapse blokhut en beleef activiteiten in het teken van Noorderlicht

Dag 1 | Zondag Amsterdam - Kittilä

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Kittilä. Vanaf daar is het nog ca 1,5 uur rijden met de transferbus naar je cottage in Luosto. Deze rit kun je eigenlijk beschouwen als je eerste safari. Het besneeuwde landschap waar je doorheen rijdt is namelijk een lust voor het oog ...en met wat geluk spot je je eerste rendier.

Bij aankomst in Luosto check je in bij de receptie van het Luostotunturi hotel. Hier vandaan is het ca 200 meter lopen naar je cottage.

Note: Het ontbijt wordt in het Luostotunturi hotel geserveerd. Alle cottages zijn voorzien van gratis wifi, de code krijg je bij de hotelreceptie.

Dag 2 | Maandag Sneeuwschoenwandeling National Park incl. picknick lunch & Noorderlicht fotografie workshop

+ 2

Na het ontbijtbuffet ontmoet je de activiteiten begeleider van Scandinavian Wintersports. Samen met hem/haar ga je op pad voor een korte sneeuwschoenwandeling door de dik besneeuwde bossen. Nadat we de sneeuwschoenen hebben ondergebonden, zoeken we een mooi spoor richting een open vuurhut. Hier laten we je direct kennis maken met wat typische Finse gewoonten: hout hakken, vuur maken en worstjes grillen! Zodra je de omgeving en basisprincipes kent kun je gedurende je verblijf een dergelijke wildernis lunch gerust nog een keertje op eigen gelegenheid maken.

Note: De wandeling zelf is ca. 2 - 2,5 km (afhankelijk van condities en omstandigheden) en is voor elke leeftijd toegankelijk. Je maakt deze samen met de Nederlandstalige activiteitenbegeleider van Scandinavian Wintersports, dit geeft tevens de ideale mogelijkheid om eventuele vragen aan hem/haar te stellen over jouw reis, kleding, programma en activiteiten.

De middag kun je vrij besteden. Misschien een mooi moment om lekker te ontspannen in de hotelspa? Je kunt hier (tegen betaling) de hele week gebruik van maken.

Na het diner ga je op pad met een fotograaf en tevens Noorderlichtkenner. Hij neemt je mee voor een korte wandeling naar de Tikkalaavu. Hier maakt hij vuur er onder het genot van een warm drankje vertelt hij je over de magische Aurora Borealis, hij belicht de wetenschappelijke kant maar vertelt ook over de bijgeloven welke de noordelijke bevolking erop nahield en houdt. Vervolgens gaat hij over op de praktische kant van het fotograferen van het Noorderlicht. Wat zijn de beste camera settings, hoe kun je de camera het beste beschermen tegen de kou, hoe kun je bij weinig licht beter scherpstellen etc. Je kunt hierbij gebruik maken van de aanwezige statieven. We kunnen samen nog even een stukje omhoog lopen zodat we een beter zicht hebben op het Noorden. Hier kun je ingestelde settings goed in de praktijk testen. De fotograaf kan hierbij direct feedback geven op de gemaakte foto’s.

Natuurlijk zou het geweldig zijn als het Noorderlicht zich exact op dat moment ook aandient, maar mocht dit niet het geval zijn geen nood! Je kunt dan bijvoorbeeld de sterrenhemel fotograferen of met de aanwezige hoofdlampjes gaan ‘licht-schrijven’ en proberen deze mooi op beeld te krijgen. Je ziet, technieken genoeg om te leren!

Note: Enige kennis van fotografie is meegenomen, maar geen must. Van spiegereflex camera tot telefoon, je kunt altijd wat leren!

Dag 3 | Dinsdag Vrij te besteden

+ 1

Vandaag is vrij te besteden. Wellicht lijkt het je leuk om bijvoorbeeld de Amethistenmijn te bezoeken of een mooie toer te maken met fatbikes? Extra activiteiten zijn bij boeking eenvoudig bij te reserveren zodat je de reis tot jouw gewenste droomreis kunt samenstellen. Of misschien wil je lekker gaan skiën in het skigebied van Luosto? Het gebied is niet uitgebreid, maar heeft enkele prima en uitdagende afdalingsmogelijkheden. Ook off-piste zijn er veel goede mogelijkheden. Ervaar een skidag zonder wachtrijen voor de lift!

Note: Het programma is gedurende het hele seizoen gelijk. Voor het programma maakt het dus niet uit of je in de periode van minder daglicht (november- januari) of de periode van langere dagen (februari- april) in Lapland bent. De pistes zijn verlicht.

Dag 4 | Woensdag Huskytocht & traditioneel Laps diner bij Aarnikota

Na het ontbijt is het tijd voor alweer een hoogtepunt in de week, een tocht met de husky’s! Een transfer brengt je naar de huskyfarm waar de honden al staan te popelen om de sledes te trekken. Nadat je de benodigde rij-instructies hebt gekregen, maak je onder begeleiding van bedreven lokale gidsen een tocht door de bossen en over de Arctische vlakten. Hierbij bestuur je zelf de slee. De honden zitten vol energie en het trekken van een slee is dan ook iets wat ze graag doen! De rit is ongeveer 10 kilometer lang en natuurlijk wordt er tussentijds voldoende pauze ingelast om te wisselen van bestuurder en te leren over de honden en de natuur. Wij maken gebruik van tweepersoonssleden, er is dus ook tijd om in de slede te zitten en van de omgeving te genieten.

Note: Een ski- of zonnebril kan goed van pas komen, zo heb je minder last van de rijwind. Vergeet je niet een extra batterij voor je camera mee te nemen?

's Avonds ga je wel heel bijzonder dineren! Samen met een gids maak je over een deels sprookjesachtig verlicht pad, een wandeling van ca. 2 km. Deze voert je naar een, in het bos verscholen, traditionele Lapse kota, een soort houten tipi-tent. Binnen brandt het vuur al en is het behaaglijk warm. De gastheer en -vrouw heten je welkom en laten je rondom het vuur genieten van de traditioneel bereide gerechten. Zo hebben zij bijvoor- beeld een zalm langzaam laten garen bij het vuur. Je hebt hem nooit zo lekker gegeten! Na dit heerlijke driegangendiner loop je door het bos weer terug naar je eigen accommodatie. En wie weet dient het Noorderlicht zich onderweg ook nog even aan?

Dag 5 | Donderdag Vrije dag en Aurora sneeuwscootertocht

+ 1

De dag is vrij te besteden maar als de avond valt is het tijd voor wederom een hoogtepunt deze week, een sneeuwscootertocht onder de Arctische sterrenhemel! Nadat je bent voorzien van een warme uitrusting krijg je de instructies van een lokale gids over het besturen van de sneeuwscooter. Met twee personen per sneeuwscooter ga je bij deze tocht op pad voor een route over de, door de maan verlichte, sneeuwlandschappen.

Onderweg wordt er gestopt voor koffie en thee en een snack bij het kampvuur. Tevens vertelt de gids hier over het magische Noorderlicht en met een beetje geluk laat dit natuurverschijnsel zich zien...

Note: De tocht duurt ongeveer 3 uur.

Dag 6 | Vrijdag Vrij te besteden

1

Vandaag heb je een vrije dag. Misschien vind je het leuk om een rendierfarm te bezoeken? Deze prachtige dieren zijn onlosmakelijk verbonden aan Lapland. Informeer hiernaar bij boeking of op locatie bij de reisbegeleider van Scandinavian Wintersports.

Dag 7 | Zaterdag Vrij te besteden

1

Vandaag is je laatste dag en heb je wederom tijd om zelf in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld op eigen gelegenheid gaan sneeuwschoenwandelen, skiën of wellicht het langlaufen eens uitproberen? Of wat dacht je van iets avontuurlijker; paardrijden of ijsklimmen in het nabij gelegen Pyhä? Het is allemaal te regelen.

Dag 8 | Zondag Kittilä - Amsterdam

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! ’s Ochtends vertrekt de bus vanuit Luosto naar de luchthaven in Kittilä. Door de directe vlucht naar Schiphol wordt de afstand van ca. 3000 kilometer in zo’n drie uur afgelegd. Je bent aan het begin van de middag weer terug in Nederland, echter wel met vele mooie indrukken rijker ...en laten we hopen dat Noorderlicht er daar een van was!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Kittilä
Dag 2
Sneeuwschoenwandeling & Noorderlicht fotografie workshop
Dag 3
Vrije dag
Dag 4
Huskytocht & traditioneel Laps diner bij Aarnikota
Dag 5
Vrije dag en Aurora sneeuwscootertocht
Dag 6
Vrije dag
Dag 7
Vrije dag
Dag 8
Kittilä - Amsterdam