Into the wild | Wintertrekking

Een groot outdooravontuur in de Lapse wildernis!

Dag 1 | Zaterdag Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village

+ 1

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Rovaniemi. Vanaf daar is het nog ca. 1,5 uur rijden met de transferbus naar de lodge Ukonhattu in Pyhä. Vlieg je naar Rovaniemi? Dan eerst stop je nog even een uurtje bij Santa Village om de kerstman te bezoeken. Hier kun je ook letterlijk op de poolcirkel staan!

Aangekomen bij de lodge word je welkom geheten door de de host en gids van jouw wintertrekking. Daarnaast maak je natuurlijk kennis met je medereisgenoten. Onder het genot van een warm drankje bij de haard neemt de begeleider het programma en de huisregels door. Aansluitend wordt er een soeplunch geserveerd. In de middag is er tijd om het huis en de directe omgeving te verkennen en boodschappen te doen. UIteraard laten we ook de beste plek zien om het Noorderlicht te kunnen spotten. Om 18:30 uur wordt er een diner in buffetvorm geserveerd.

Note: De diners zijn eenvoudig, doch zeer gevarieerd. Lokale specialiteiten zullen zeker op het menu staan. De Ukonhattu is ‘schoenvrij’, het is derhalve handig om sloffen of slippers mee te nemen. Dit is om de sneeuw die aan de schoenen vastplakt te weren, zodat iedereen droge sokken houdt.

Dag 2 | Zondag Navigatieleer, National Park centre & ijsklimmen

In de grote woonkamer wordt, aan de oude van boomstammen gemaakte tafels, het ontbijt in buffetvorm geserveerd. Vanmorgen richten we ons op navigatie, de route en het te doorkruisen gebied van de wintertrekking. De gids brengt je bij hoe je kunt navigeren met een kaart, kompas en GPS. Vervolgens ga je buiten in groepjes aan de slag met wat praktijk opdrachten. Eventueel kun je nog zelf de route uitwerken van de trekking. De gids kan je hierbij helpen. Heel leerzaam!

Na de navigatieleer is er eerst een lunch en vervolgens rijden we naar het National Park Centre waar o.a. een expositie over de regio te zien is. Hier kun je eventueel ook nog een eigen topografische kaart aanschaffen. Hierna lopen we richting een bevroren muur van sneeuw en ijs. De ijskliminstructeurs voorzien je van de juiste uitrusting en brengen je de basisbeginselen van het ijsklimmen bij. Dan is het tijd om zelf de ijswand te beklimmen! Je kunt meerdere pogingen wagen. Tussen de sessie door kun je even op adem komen met een warm drankje bij het vuur.

Dag 3 | Maandag Materiaalkunde, inpakken & relaxen in de sauna

+ 2

Vanmorgen besteden we aandacht aan de voorbereidingen voor een wintertrekking. In het handige handboekje wat je krijgt kun je al veel lezen, maar de gids vertelt daarnaast ook uitgebreid over welke kleding je het beste kunt dragen en meenemen, over de uitrusting welke je gebruikt (tent, slaapzak, matje, kookgerei etc), over de materiaalkeuze indien je in de toekomst zelf een trip gaat maken, over voeding en ga zo maar door.

Ook schetst hij wat mogelijke noodsituaties en hoe te reageren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sneeuwstorm of een ongeluk. Kortom heel leerzaam en nodig om perfect voorbereid op wintertrekking te gaan! Hierna krijg je een eigen foerage pakket, worden de sneeuwschoenen aangemeten, maak je je eigen uitrusting compleet en worden de overige gemeenschappelijke spullen verdeeld. Ben je klaar met inpakken? Dan kun je nog even lekker gebruik maken van de sauna bij het meer. Een dip in het ijswak en je bent er écht helemaal klaar voor!

Ook kun je ervoor kiezen om in de middag een additionele activiteit bij te boeken. Denk hierbij aan sneeuwscooteren of fatbiken. Informeer hiernaar bij boeking.

Dag 4 | Dinsdag Start wintertrekking

Na een stevig ontbijt verzamelen we de kampeeruitrustingen en vertrekken we met ons busje naar het National Park. Hier binden we de sneeuwschoenen onder en kan het grote avontuur beginnen! Meest ideaal starten we de tocht door Isokurukloof naar een bevoren waterval welke heilig is voor de Sami bevolking. Vervolgens lopen we door richting Huttujärvi. Onderweg is er tijd voor snacks en uiteraard maken we een kampvuur waarboven we de lunch kunnen bereiden. Als de omstandigheden goed zijn, kunnen we over de hoogste berg uit de keten, de Noitatunturi, lopen. Via de bergkam lopen we dan richting Huttujärvi.

Hier aangekomen slaan we direct ons eerste kamp op. Bij deze plek staat tevens een traditionele op hout gestookte sauna welke we samen kunnen opstoken. Dit is wel een hele grote luxe in de wildernis! De sauna heeft even nodig om op temperatuur te komen, dus ondertussen is er mooi de tijd om boven het houtvuur een maaltijd te koken. Natuurlijk stevige kost, want er moet nog 2 dagen gelopen worden.

Note: de afstand van vandaag bedraagt ca. 15 km. Houd er rekening mee dat je met sneeuwschoenen en volle bepakking ongeveer de helft van een normaal wandeltempo loopt. Je persoonlijke bagage draag je zelf mee. De gezamenlijke benodigdheden worden op een Pulka (soort slee) meegenomen. Deze wordt per toerbeurt door de deelnemers voortgetrokken.

Dag 5 | Woensdag Wintertrekking dag 2

Onze eerste nacht in de Lapse wildernis zit erop. We maken ontbijt en breken het kamp op en vervolgen ons spoor richting Kapusta. Als het weer en de condities meezitten, pakken we de top van de Huttutunturi mee. Onderweg passeren we een gemoedelijke daghut waar we stoppen om een lunch te bereiden. Na de lunch lopen we dan verder noordwaards via Latvavaara en Pyhälampi. We lopen over prachtige besneeuwde velden, maar ook door de oude oerbossen en moerassen van het National Park. Na ongeveer 15 km afgelegd te hebben komen we bij een vallei waar we het kamp opslaan. Hier bereiden we een outdoormaaltijd boven het houtvuur of op onze meegenomen branders. Wellicht is er nog tijd voor een kaartspelletje alvorens we ons klaar maken voor de nacht. Uiteraard hopen we natuurlijk op helder weer zodat het Noorderlicht zich misschien nog laat zien!

Dag 6 | Donderdag Wintertrekking dag 3

We staan lekker vroeg op en na het ontbijt breken we het kamp weer op. Het is slechts een korte tocht naar de mooi gelegen amethistenmijn, echter wel bergopwaarts! Bij de open mijn aangekomen krijgen we een presentatie over de Amethist. Er wordt verteld over de geologische achtergrond, maar ook horen we over de verschillende mythen en sagen rondom de steen. Na afloop kunnen we onze eigen gelukssteen zoeken.

We lunchen in de buurt van de mijn en zetten het laatste deel van de tocht voort. Afhankelijk van de condities lopen we via de noordelijke of noordwest route naar Luosto. Hier hopen we rond 16:00 uur aan te komen. De bus staat al klaar om ons terug te brengen naar de lodge ...en wat een luxe, want hier staat het diner alsmede een warme sauna voor ons klaar, de ultieme beloning na 3 dagen inspanning!

Dag 7 | Vrijdag Huskysledetocht

Na het ontbijt is het tijd voor een mooie afluiter van deze actieve week; een sledetocht met de husky’s! Allereerst bezoeken we de nabij gelegen rendierenfarm. Hier leeft een grote kudde rendieren die na de eerste sneeuwval bijeengedreven wordt omdat er gedurende de winter onder de sneeuw niet voldoende voedsel te vinden is. De rendieren hebben een groot stuk (afgezet) bos tot hun beschikking, waar zij dagelijks worden gevoerd. Wij kunnen helpen de dieren te voeren en met wat geluk ons zelfs vrij tussen deze prachtige dieren begeven. Terwijl we ons warmen bij het vuur in de Kota van Anssi, vertelt hij ons over het leven van en zijn leven met de rendieren.

Hierna lopen we naar de huskyfarm waar bij aankomst de honden al staan te popelen om de sledes te trekken. De snelheid en teamspirit van de honden zullen je doen verbazen. We maken onder begeleiding van bedreven lokale gidsen een tocht over de arctische vlaktes en door de dichte bossen. De tocht duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur (incl. lunch) en natuurlijk wordt er tussentijds pauze ingelast om te wisselen van bestuurder, te lunchen en te leren over de honden en de natuur. Aan het einde van de tocht zul je jezelf echt een teamgenoot van het hondenspan voelen! Wij maken gebruik van tweepersoonssleden. Je hebt dus tijd om even rustig in de slede te zitten, foto’s te maken en van de omgeving te genieten.

‘s Avonds is er dan alweer het laaste diner in de lodge.

Dag 8 | Zaterdag Rovaniemi - Amsterdam

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! We vertrekken ’s ochtends met de bus vanuit Pyhä naar de luchthaven in Rovaniemi. De vlucht brengt je in een paar uurtjes weer naar Amsterdam. Je bent vast moe en voldaan, maar bovenal verrijkt met een waanzinnig avontuur in de Lapse Wildernis. Wie kan dat je navertellen!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village
Dag 2
Navigatieleer, National Park centre & ijsklimmen
Dag 3
Materiaalkunde & sauna met ijswak
Dag 4
Wintertrekking dag 1
Dag 5
Wintertrekking dag 2
Dag 6
Wintertrekking dag 3
Dag 7
Huskysledetocht
Dag 8
Rovaniemi - Amsterdam