Wintersportavontuur in Zweden

Actieve wintersportreis in midden Zweden

Dag 1 | Zaterdag Reisdag Amsterdam - Stöten

Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je met een directe vlucht naar Sälen. Vanaf de luchthaven 'Scandinavian Mountains airport' in Sälen is het slechts 20 minuten rijden met de transferbus naar je accommodatie in Stöten. De appartementen zijn vanaf 16 uur beschikbaar, tot die tijd kun je je bagage kwijt in een afgesloten bagageruimte.

Je skipas en eventueel bijgeboekte skimateriaal kun je direct ophalen bij de skiverhuur aan het centrale plein. De skipas is geldig voor vier zelfgekozen dagen (vier uit acht pas). In de middag kun je dus eventueel al direct de skipistes verkennen! Op zaterdag zijn de pistes in Stöten ook 's avonds open dus je kunt genoeg uurtjes maken vandaag! 

In het appartementencopmplex is een ruimte om je ski's aan het einde van de skidag op te bergen. 

Note: Je ontvangt een zogenoemde 'vier uit acht dagen' skipas. Dat houdt in dat je zelf kunt kiezen op welke vier van de acht dagen gedurende je verblijf je wilt skien. Een skidag gaat in zodra je een liftpoortje passeert. 

Dag 2 | Zondag Skidag

Je kunt de hele dag vrij skiën op de pistes van Stöten. Op locatie kun je eventueel een ski-, snowboard- of telemarkles boeken om je techniek te perfectioneren of een nieuwe discipline te leren. Informeer bij de lokale skischool voor de mogelijkheden!

Dag 3 | Maandag Sneeuwschoenwandeling

Vandaag staat volop in het teken van de natuur. Met een gids ga je op pad, de ongerepte natuur in voor een korte sneeuwschoenwandeling. Sneeuwschoenen zijn een soort tennisracktes die je onder je schoenen bindt, zodat je door de diepe sneeuw kunt lopen. Na een korte instructie over het gebruik hiervan loop je met de gids zo de natuur in. De route is afhankelijk van de omstandigheden. De gids zal je onderweg meer vertellen over de nauur en de omgeving. 

Onderweg wordt een stop gemaakt voor een typische Zweedse fika, oftewel koffie met wat lekkers. Het gehele programma duurt ongeveer 2 uur, maar is afhankelijk van de omstandigheden.

Dag 4 | Dinsdag Sneeuwscootertocht

Vandaag ga je op pad met de sneeuwscooters, een wettig vervoersmiddel in Zweden. Vanaf je accommdoatie loop je zo naar het safarihuis. Daar word je eerst voorzien van een helm en voor wie dat wil een thermo overall. Hierna krijg je instructies van een professionele lokale gids over het besturen van de sneeuwscooter en kun je veilig op pad. Met twee personen per scooter volg je een route over de sneeuwscooterpaden, door de bossen en over de heuvels van de regio. De gekozen route is afhankelijk van de omstandigheden en kan dus variëren. Onderweg maak je een stop bij een kampvuur, voor een warme kop koffie of thee en een gegrild worstje met brood. 

Note: Het totale sneeuwscooterprogramma duurt ongeveer 2,5 uur en is o.b.v. twee personen per sneeuwscooter. Kinderen onder de 1.40m gaan mee in een pulka achter de sneeuwscooter. 

Dag 5 | Woensdag Skidag, incl avondskiën

Vandaag kun je wederom de hele dag skiën op de pistes van Stöten. Goed nieuws voor diegenen die er geen genoeg van kunnen krijgen, want de verlichte pistes zijn t/m 20.00 uur open! 

Dag 6 | Donderdag Huskytocht

Vandaag is een spannende dag want je gaat op pad met de husky's! Een transferbusje brengt je in ongeveer 20 min naar het startpunt van de husktocht waar de honden al staan te popelen om de sleden te trekken. Vanwege het energieke geblaf en het onrustige getrek aan de slee is de start altijd een spannend moment. Des te groter is het contrast als er na de eerste paar meters rust en een volkomen stilte heerst. De snelheid en teamspirit van de honden zal je doen verbazen! 

Onder begeleiding van een bedreven ‘musher’ voert de tocht je door de bergen en bossen van Sälen en voert deels door het Transtrandsfjällens Natuurreservaat. De uitzichten zijn prachtig! In dit beschermde natuurgebied mogen geen sneeuwscooters komen, dus behalve langlaufers kom je verder niemand tegen! Wel leven in dit gebied elanden en beren, maar geen zorgen, de beren zijn in winterslaap. De gids kan je er alles over vertellen. Onderweg wordt er gestopt bij een kota (dichte vuurhut) voor een warme lunch. De tocht is ongeveer 15 - 20 kilometer lang en duurt ca. 2 uur. 

Note: Kleed je warm aan, neem je ski- of zonnebril mee en zorg ervoor dat je een extra accu/batterijen voor je camera bij je hebt. De indeling van de slees wordt op locatie bepaald door de gids. 

Dag 7 | Vrijdag Skidag

Vandaag is wederom een dag die je kunt gebruiken om te gaan skiën. 

Wil je een keer wat anders proberen, dan kunnen we je aanraden om eens een rondje te gaan langlaufen. In Stöten zijn meerdere gemarkeerde en geprepareerde routes die je kunt volgen. Sommigen zijn verlicht. Onderweg kom je langs een klein meertje met vuurhut. 

Bij de verhuur kun je materiaal huren en evenueel kun je bij de skischool een lesje boeken. 

Dag 8 | Zaterdag Reisdag Stöten - Amsterdam

1

's Ochtends check je uit en kun je je bagage wederom opslaan in het bagagedepot. Daarna kun je zelf beslissen wat je gaat doen. Je kunt nog een halve dag gaan skiën, langlaufen of een rondje gaan lopen. Na de lunch moet je helaas toch echt afscheid nemen van de pistes en bossen van Stöten. Misschien nog even tijd voor een afsluitend drankje onderaan de piste?

De transferbus vertrekt rond het middaguur en aan het begin van de avond ben je weer terug in Nederland, hopelijk met vele mooie herinneringen aan Zweden!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Stöten
Dag 2
Skidag
Dag 3
Sneeuwschoenwandeling
Dag 4
Sneeuwscootertocht
Dag 5
Skidag
Dag 6
Huskytocht
Dag 7
Skidag
Dag 8
Stöten - Amsterdam