Lapland Lodge Ukonhattu

Beleef de mooiste avonturen in Lapland vanuit onze sfeervolle en comfortabele lodge

Dag 1 | Zondag Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village

+ 2

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Rovaniemi. Vanaf daar is het nog ca. 1,5 uur rijden met de transferbus naar de lodge Ukonhattu in Pyhä. Maar eerst stop je nog even een uurtje bij Santa Village om de kerstman te bezoeken. Hier kun je ook letterlijk op de poolcirkel staan! Aangekomen bij de lodge word je welkom geheten door de de host en reisbegeleider van jouw avontuurlijke week. Onder het genot van een warm drankje bij de haard neemt de begeleider het programma en de huisregels door. Aansluitend wordt er een soeplunch geserveerd. In de middag is er tijd om het huis en de directe omgeving te verkennen en boodschappen te doen. Om 18:30 uur wordt er een diner in buffetvorm geserveerd.

Note: De diners zijn eenvoudig, doch zeer gevarieerd. Lokale specialiteiten zullen zeker op het menu staan. De Ukonhattu is ‘schoenvrij’, het is derhalve handig om sloffen of slippers mee te nemen. Dit is om de sneeuw die aan de schoenen vastplakt te weren, zodat iedereen droge sokken houdt.

Het Noorderlicht laat zich niet plannen, ook speciale Noorderlichtsafari’s bieden helaas geen garantie. Deze zijn ook niet noodzakelijk, je kunt de kans om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen echter wel vergroten door op een heldere avond simpelweg buiten te zijn. En dan bij voorkeur op een plek waar er geen vals licht van bijvoorbeeld een skipiste aanwezig is. Aan de rand van het Pyhäjärvi meer staat een Laavu (houten vuurhut) waar je gezellig met zijn allen warm bij het vuur kunt zitten. Vanaf deze plek is het Noorderlicht zeer goed te spotten omdat er richting het Noorden praktisch geen bijschijnsel is van de piste of het dorp.

Dag 2 | Maandag Sneeuwschoenwandeling door het National Park

+ 2

Vandaag staat volop in het teken van de natuur. Na het ontbijt rijden we richting het Pyhä-Luosto National Park en binden we onze sneeuwschoenen onder. Na een korte instructie over het gebruik hiervan, lopen we zo de natuur in voor een tocht door de Isokuru (kloof). Ons einddoel is een bevroren waterval, een voor de Sami heilige plek. Onderweg maken we een houtvuur waarboven we koffie, thee en warme bessensap bereiden en zelf je worstjes voor de lunch kunt grillen. Terug bezoeken we nog even het infocentrum waar veel te zien is over het National Park, de geologie en de geschiedenis van de regio. Het gehele programma duurt ongeveer 4 à 5 uur, maar is afhankelijk van de omstandigheden.

Note: De sneeuwschoenwandeling kan eenvoudig worden aangepast naar omstandigheden en conditie. Zodoende is deze voor iedereen geschikt. De tocht zelf is ca. 7 km.

Dag 3 | Dinsdag E-Snowmobile tocht naar de Amethistenmijn & Sauna met ijswak

De elektrische sneeuwscooters zijn zeer nieuw in Lapland en bieden met de hulp van nieuwe technologie, een milieuvriendelijke manier om de natuur in te trekken. Ze zijn volledig stil en tijdens het rijden adem je alleen frisse lucht in!


Eerst wordt je voorzien van een warm pak, schoenen, handschoenen en helm. Hierna krijg je instructies van een professionele lokale gids over het besturen van de sneeuwscooter. Je volgt met twee personen per sneeuwscooter een spoor dat je leidt over kale vlaktes, meren en dichte bossen. Ook rijd je over hoger gelegen gebieden zodat je volop kunt genieten van de mooie heuvels rondom het National Park van Pyhä en Luosto. Halverwege maak je een stop bij de amethistenmijn van Luosto. Deze open mijn ligt op één van de bergen rond Luosto. Het uitzicht is werkelijk prachtig en bij helder weer zelfs tot in Rusland! Een gids vertelt onder het genot van een warm drankje over de amethist en na afloop kun je zelf ook nog graven naar deze gelukssteen. Na de lunch zal er voornamelijk met de sneeuwscooter worden gereden waarbij er voldoende gelegenheid is om van bestuurder te wisselen.

Note: Het totale sneeuwscooterprogramma duurt ongeveer 6-7 uur. Twee personen per sneeuwscooter

Om de vermoeide spieren te ontspannen warmen we ‘s avonds de grote sauna bij het meer op. Maar eerst moet het ijswak nog opengemaakt worden. Een betere opfrisser dan een dip in het koude water is er niet! Daarnaast ook heel gezond en goed voor de weerstand.

Dag 4 | Woensdag Pistedag & diner bovenop de berg bij Tsokka

+ 2

Na het ontbijt vertrekken we naar de piste. Daar kan, indien je deze niet zelf hebt meegebracht, de skiuitrusting gehuurd worden en ontvang je de liftpas. Voor degenen die nog nooit hebben geskied staat er deze ochtend ski- of snowboardles op het programma. De overigen kunnen op eigen houtje het skigebied verkennen. ’s Middags kunnen de beginners vrij oefenen, het gebied verkennen of in het dorpje wat winkeltjes bekijken. Het skigebied is niet hoog (500 meter), maar sneeuwzeker tot in het dal en heeft zeer gevarieerde afdalingsmogelijkheden. Van zeer stijle zwarte tot lange glooiende blauwe afdalingen die heerlijk zijn om de ski- of boardtechnieken te verbeteren. Ook off-piste zijn er veel goede mogelijkheden. Ervaar een skidag zonder wachtrijen voor de lift! Aan het einde van de dag brengt onze eigen bus je weer terug naar de accommodatie.

Note: Alle programmaonderdelen zijn gedurende het hele seizoen gelijk. Voor het programma maakt het dus niet uit of je in de periode van minder daglicht (november- januari)of de periode van langere dagen (februari- april) in Lapland bent. De pistes zijn verlicht.

‘s Avonds is het tijd voor een wel heel bijzonder diner. Een speciale pistebully brengt je naar de top van Pyhätunturi. Hier ligt het idyllische Lapse restaurantje Tsokka. Onder het genot van een glöggi (de Scandinavische versie van glühwein) word je welkom geheten door Matti & Annikki. Zij hebben een heerlijk buffet met lokale specialiteiten voor je bereid. Denk hierbij aan koud gerookte zalm, gerookt rendiervlees, traditionele rendierstoofpot en nog veel meer lekkers. En als het Noorderlicht zich aandient is dit, zo boven op de berg, wel de perfecte plek om het te kunnen aanschouwen!

Dag 5 | Donderdag Pistedag

+ 1

Vandaag staat er wederom een pistedag op het programma. Hier kan de draad worden opgepakt van dag 4. Wellicht is het leuk om als gevorderde skiër kennis te maken met telemarken. Deze traditionele skistijl is bijzonder uitdagend en vooral leuk om eens te proberen. En door het gebruik van nieuwe materialen tegenwoordig weer helemaal in. Je kunt een les bij de lokale skischool boeken, uiteraard kunnen wij dit vooraf ook voor je regelen.

Liever niet skiën? Dan hebben we een leuke tip voor je! Neem de skilift naar de top, hier kun je heerlijk in het restaurant een kop koffie en de huisspecialiteit, een wafel nemen. Je kunt dan vervolgens met de sneeuwschoenen een mooi pad naar beneden lopen.

Note: Op de piste staat een mooie grillplaats. Veel Finnen nemen namelijk hun eigen eten en drinken mee. Maar op een koude dag is de hamburger bij Huttu Uula, Huttu Hippu of een wafel bij Tsokka ook erg aantrekkelijk.

Dag 6 | Vrijdag Crosscountrytocht (langlaufen) & IJsvissen

+ 1

‘s Morgens staat een crosscountry skitocht voor beginners op het programma. Wintersport nummer 1 in Scandinavië! Tijdens een mooie tocht van ca. 5-7 kilometer zal de begeleider je de langlauftechniek bijbrengen. Na afloop drinken we gezamelijk nog wat in een van de restaurantjes bij de piste. De middag is vrij te besteden. Voor de liefhebbers is er de gelegenheid om het geluk te beproeven met ijsvissen of bijvoorbeeld nog een tochtje te maken met de sneeuwschoenen. De ijsvisuitrusting alsmede de sneeuwschoenen zijn de gehele week beschikbaar.

Dag 7 | Zaterdag Bezoek rendierfarm & huskytocht

+ 2

Na het ontbijt rijden we richting de huskyfarm. Maar allereerst bezoeken we de nabij gelegen rendierenfarm. Hier leeft een grote kudde rendieren die na de eerste sneeuwval bijeengedreven wordt omdat er gedurende de winter onvoldoende voedsel te vinden is. Terwijl we ons warmen bij het vuur in de hut van de rendierhouder, vertelt hij ons over zijn leven en dat van de rendieren. Uiteraard is er genoeg tijd voor foto’s en kunnen we de rendieren voeren.

Hierna lopen we naar de huskyfarm, waar de husky’s al staan te popelen om de sleden te trekken. Zes honden vormen samen een slede team en jij maakt daar vandaag onderdeel vanuit! Na de rij instructies maak je onder begeleiding van een lokale gids een tocht over de Arctische vlakten en door de besneeuwde bossen. De tocht is ongeveer 20 kilometer lang, natuurlijk wordt er tussentijds voldoende pauze ingelast om te wisselen van rijder en te leren over de honden en de natuur. We maken gebruik van een tweepersoonsslede, er is dus tijd om even rustig op de slede te zitten en van de omgeving te genieten. Onderweg wordt er een kampvuur gemaakt waarboven een lunch wordt bereid. De gids kan je ondertussen veel over de honden vertellen. Na afloop van de tocht krijg je nog een rondleiding door de kennel. Misschien zijn er wel puppies...

Note: Kleed je warm aan, neem een skibril mee en zorg ervoor dat je een extra accu/batterijen voor je camera bij je hebt!

Bij terugkomst is de grote sauna bij het weer voor je opgewarmd. Je laatste kans voor een duik in het koude ijswak!

Dag 8 | Zondag Reisdag

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! ’s Ochtends vertrekt de bus vanuit Pyhä naar de luchthaven in Rovaniemi. Door de directe vlucht naar Schiphol wordt de afstand van ca. 3000 kilometer in zo’n drie uur afgelegd. Hierdoor ben je snel weer terug in Nederland. Maar wél met een bijzondere ervaring rijker.

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village
Dag 2
Sneeuwschoenwandeling door het National Park
Dag 3
E-Snowmobile tocht naar de Amethistenmijn & Sauna met ijswak
Dag 4
Pistedag & diner bovenop de berg bij Tsokka
Dag 5
Pistedag
Dag 6
Crosscountrytocht (langlaufen) & IJsvissen
Dag 7
Bezoek rendierfarm & huskytocht
Dag 8
Reisdag