Lapland Lodge Ukonhattu

Beleef de mooiste avonturen in Lapland vanuit onze sfeervolle en comfortabele privé lodge

Dag 1 | Zaterdag Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Rovaniemi. Vanaf daar is het nog ca. 1,5 uur rijden met de transferbus naar de lodge Ukonhattu in Pyhä. Maar eerst stop je nog even een uurtje bij Santa Village om de kerstman te bezoeken. Hier kun je ook letterlijk op de poolcirkel staan! Aangekomen bij de lodge word je welkom geheten door de de hosts van jouw avontuurlijke week. Onder het genot van een warm drankje bij de haard nemen zij het programma en de huisregels door. Aansluitend wordt er een soeplunch geserveerd. In de middag is er tijd om het huis en de directe omgeving te verkennen en boodschappen te doen. Om 18:30 uur wordt er een diner in buffetvorm geserveerd.

Note: De diners worden zelf bereid in de lodge. Er is een vast menu waarbij lokale specialiteiten zeker op het menu zullen staan. De Ukonhattu is ‘schoenvrij’, het is derhalve handig om sloffen of slippers mee te nemen. Dit is om de sneeuw die aan de schoenen vastplakt te weren, zodat iedereen droge sokken houdt.

Het Noorderlicht laat zich niet plannen, ook speciale Noorderlichtsafari’s bieden helaas geen garantie. Deze zijn ook niet noodzakelijk, je kunt de kans om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen echter wel vergroten door op een heldere avond simpelweg buiten te zijn. En dan bij voorkeur op een plek waar er geen vals licht van bijvoorbeeld een skipiste aanwezig is. Aan de rand van het Pyhäjärvi meer staat een Laavu (houten vuurhut) waar je gezellig met zijn allen warm bij het vuur kunt zitten. Vanaf deze plek is het Noorderlicht zeer goed te spotten omdat er richting het Noorden praktisch geen bijschijnsel is van de piste of het dorp.

Dag 2 | Zondag Sneeuwschoenwandeling door het National Park

+ 2

Vandaag staat volop in het teken van de natuur. Na het ontbijt rijden we richting het Pyhä-Luosto National Park en binden we onze sneeuwschoenen onder. Na een korte instructie door de Nederlandse activiteitenbegeleider over het gebruik van de schoenen, lopen we zo de natuur in. Afhankelijk van de omstandigheden lopen we verschillende routes. Eén van deze gaat door de Isokuru (kloof). Het einddoel is een bevroren waterval, een voor de Sami heilige plek. Onderweg maken we een houtvuur waarboven we koffie, thee en warme bessensap bereiden en je zelf je worstjes voor de lunch kunt grillen. Terug bezoeken we nog even het infocentrum waar veel te zien is over het National Park, de geologie en de geschiedenis van de regio. Het gehele programma duurt ongeveer 3,5 à 4 uur, maar is afhankelijk van de omstandigheden.

Note: De sneeuwschoenwandeling kan eenvoudig worden aangepast naar omstandigheden en conditie. Zodoende is deze voor iedereen geschikt. De tocht zelf is ca. 7 km.

Dag 3 | Maandag E-Snowmobile tocht naar de Amethistenmijn & Sauna met ijswak

De elektrische sneeuwscooters zijn zeer nieuw in Lapland en bieden met de hulp van nieuwe technologie, een milieuvriendelijke manier om de natuur in te trekken. Ze zijn volledig stil en tijdens het rijden adem je alleen frisse lucht in!


Eerst word je voorzien van een warm pak, schoenen, handschoenen en helm. Hierna krijg je instructies van een professionele lokale gids over het besturen van de sneeuwscooter. Je volgt met twee personen per sneeuwscooter een spoor dat je leidt over kale vlaktes, meren en dichte bossen. Ook rijd je over hoger gelegen gebieden zodat je volop kunt genieten van de mooie heuvels rondom het National Park van Pyhä en Luosto. Halverwege maak je een stop bij de amethistenmijn van Luosto. Deze open mijn ligt op één van de bergen rond Luosto. Het uitzicht is werkelijk prachtig en bij helder weer zelfs tot in Rusland! Een gids vertelt onder het genot van een warm drankje over de amethist en na afloop kun je zelf ook nog graven naar deze gelukssteen. Na de lunch zal er voornamelijk met de sneeuwscooter worden gereden waarbij er voldoende gelegenheid is om van bestuurder te wisselen.

Note: Het totale sneeuwscooterprogramma duurt ongeveer 6-7 uur. Twee personen per sneeuwscooter

Om de vermoeide spieren te ontspannen warmen we ‘s avonds de grote sauna bij het meer op en hakken we het ijswak open. Een betere opfrisser dan een dip in het koude water is er niet! Daarnaast ook heel gezond en goed voor de weerstand.

Dag 4 | Dinsdag Pistedag

+ 1

Na het ontbijt vertrekken we naar de piste. Daar kun, indien je deze niet zelf hebt meegebracht, de skiuitrusting gehuurd worden en ontvang je de liftpas. Het skigebied is niet hoog (500 meter), maar sneeuwzeker tot in het dal en heeft zeer gevarieerde afdalingsmogelijkheden. Van zeer stijle zwarte tot lange glooiende blauwe afdalingen die heerlijk zijn om de ski- of boardtechnieken te verbeteren. Ook off-piste zijn er veel goede mogelijkheden. Ervaar een skidag zonder wachtrijen voor de lift! Aan het einde van de dag brengt onze eigen bus je weer terug naar de accommodatie.

Note: Alle programmaonderdelen zijn gedurende het hele seizoen gelijk. Voor het programma maakt het dus niet uit of je in de periode van minder daglicht (november- januari)of de periode van langere dagen (februari- april) in Lapland bent. De pistes zijn verlicht.

Dag 5 | Woensdag Pistedag & diner op de rendierfarm

Vandaag staat er wederom een pistedag op het programma. Wil je je skills verbeteren? Dan kun je zelf eventueel bij de lokale skischool op locatie een les boeken!

Liever niet skiën? Dan hebben we een leuke tip voor je! Neem de skilift naar de top, hier kun je heerlijk in het restaurant een kop koffie en de huisspecialiteit, een wafel nemen. Je kunt dan vervolgens met de sneeuwschoenen een aangegeven pad naar beneden lopen.

Note: Rondom de piste staan verschillende vuurhutten waar je gerbuik van kunt maken. Veel Finnen nemen namelijk hun eigen eten en drinken mee. Maar op een koude dag is de hamburger bij Pyhan Uula, Huttu Hippu of een wafel bij Tsokka ook erg aantrekkelijk.

‘s Avonds is het tijd voor een wel heel bijzonder diner op de rendierfarm. In een prachtige en warme houten cabin verrast de chef je met diverse heerlijke delicatessen uit Lapland. Hij heeft een mooie selectie gemaakt van o.a. rendiervlees en elandvlees. Buiten brandt het vuur waarbij een zalm langzaam wordt gegaard. Zo zacht en met zoveel smaak heb je 'm vast nog nooit gegeten!

Tijdens het culinaire diner worden er tevens verhalen verteld over het leven op de farm en die van de rendieren. Die laatste lopen in de 'achtertuin' en kun je ook nog even voeren. Alles bij elkaar een geweldige ervaring in een intieme diner setting.

Dag 6 | Donderdag Crosscountrytocht (langlaufen) & IJsvissen

+ 1

‘s Morgens staat een crosscountry skitocht voor beginners op het programma. Wintersport nummer 1 in Scandinavië! Tijdens een mooie tocht van ca. 5-7 kilometer zal een Nederlandse activiteitenbegeleider je de langlauftechniek bijbrengen. Onderweg of na afloop drinken we gezamelijk nog wat in een van de restaurantjes bij de piste.

In de middag gaan we ijsvissen. Zodra de eerste zonnestralen in Lapland doorbreken, gaan de Finnen er op uit om te vissen. Maar met de Arctische temperaturen moet er wel eerst een gat in het bevroren meer worden geboord. Deze ontspannende bezigheid houden de Finnen tot in de lente vol. Wij kiezen echter voor een kortere kennismaking. We maken eerst een vuurtje bij de vuurhut waar we een warm drankje kunnen bereiden. De reisbegeleider legt je eerst de basics uit van het ijsvissen. Daarna kun je zelf je geluk beproeven...

Dag 7 | Vrijdag Huskytocht & sauna met ijswak

+ 1

Na het ontbijt rijden we richting de huskyfarm, waar de husky’s al staan te popelen om de sleden te trekken. Zes honden vormen samen een slede team en jij maakt daar vandaag onderdeel vanuit! Na de rij-instructies maak je onder begeleiding van een lokale gids een tocht over de Arctische vlakten en door de besneeuwde bossen. De tocht duurt ongeveer drie uur (incl. lunch), natuurlijk wordt er tussentijds voldoende pauze ingelast om te wisselen van rijder en te leren over de honden en de natuur. We maken gebruik van een tweepersoonsslede, er is dus tijd om even rustig op de slede te zitten en van de omgeving te genieten. Onderweg wordt er een kampvuur gemaakt waarboven een lunch wordt bereid. De gids kan je ondertussen veel over de honden vertellen. Na afloop van de tocht krijg je nog een rondleiding door de kennel. Misschien zijn er wel puppies...

Note: Kleed je warm aan, neem een skibril mee en zorg ervoor dat je een extra accu/batterijen voor je camera bij je hebt!

Bij terugkomst is de grote sauna bij het weer voor je opgewarmd. Je laatste kans voor een duik in het koude ijswak!

Dag 8 | Zaterdag Reisdag

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! ’s Ochtends vertrekt de bus vanuit Pyhä naar de luchthaven in Rovaniemi. Door de directe vlucht naar Schiphol wordt de afstand van ca. 3000 kilometer in zo’n drie uur afgelegd. Hierdoor ben je snel weer terug in Nederland. Maar wel met veel bijzondere ervaringen rijker!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village
Dag 2
Sneeuwschoenwandeling door het National Park
Dag 3
E-Snowmobile tocht naar de Amethistenmijn & Sauna met ijswak
Dag 4
Pistedag
Dag 5
Pistedag & culinair diner op de rendierfarm
Dag 6
Crosscountrytocht (langlaufen) & IJsvissen
Dag 7
Huskytocht & sauna met ijswak
Dag 8
Reisdag