Je bent zwanger... gefeliciteerd! Misschien was je het al moment van boeking, in dat geval ben je vast ruim geadviseerd over wat wel en niet mogelijk is. Maar het kan ook zijn dat je pas na boeking zwanger bent geworden. Dan zullen je verwachtingen en je reisprogramma wellicht wat bijgesteld moeten worden.

Natuurlijk kun je heerlijk genieten van je welverdiende vakantie wanneer je zwanger bent. Je kunt of wil misschien niet meer aan alle activeiten mee doen, maar er blijft nog genoeg over om van je wintervakantie in Lapland te genieten!

Wat is mogelijk?
Ieder mens en iedere zwangerschap is natuurlijk anders. Overleg dan ook altijd met je behandelend arts of verloskundige wat mogelijk en verantwoord is. Hieronder beschrijven we de meest populaire activiteiten die wel of niet mogelijk zijn tijdens jouw wintersport naar Lapland:

👍 Skiën, snowboarden & langlaufen tot 12 weken zwanger
Gedurende de zwangerschap verandert het zwaartepunt van je lichaam. Hierdoor sta je minder stabiel op de ski’s en je bent sneller uit balans. Tot de 11de zwangerschapsweek zit de baarmoeder achter het schaambeen verstopt. Vanaf week 12 kan je baarmoeder bij een val geraakt worden door bijvoorbeeld ski’s, skistokken of andere personen. Skiën of snowboarden is dus om die redenen vanaf 12 weken zwangerschap geen goed idee.

Natuurlijk scheelt het als je veel ski-ervaring hebt, maar de meeste zwangere vrouwen voelen zich onzeker op hun ski’s en zijn bang om te vallen. Het is zeker niet aan te raden om voor het eerst te gaan skiën wanneer je zwanger bent. En ook als je een ervaren skiër bent, is het verstandig om rustig aan te doen. Ski bijvoorbeeld een niveau lager. Hou er ook rekening mee dat jij zelf een goede skiër kunt zijn, maar dat een ander je omver kan skiën.

👎 Huskysledetocht
Voor velen het hoogtepunt van een reis naar Lapland, maar helaas niet toegankelijk voor zwangere vrouwen omdat de trillingen schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kindje. Het pad waarover de sledetocht gaat is nooit geheel vlak en de houten slee heeft geen vering die hobbels of kuilen op kan vangen. Daarnaast is er altijd het gevaar van omvallen van de slee.

👎 Sneeuwscootertocht
Een sneeuwscootertocht is helaas niet mogelijk. Een sneeuwscooter is in Finland/Lapland een wettig vervoersmiddel, waarbij is bepaald dat hiermee geen zwangere vrouwen mogen worden vervoerd. Dit heeft te maken met de trillingen en uitlaatgassen die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kindje.

👍 Sneeuwschoenwandeling
Wandelen tijdens je zwangerschap is altijd een goed idee! Je kunt dan ook heerlijk genieten van een sneeuwschoenwandeling door de prachtige natuur. Houd er wel rekening mee dat de paden door het National Park nooit helemaal vlak zijn. Je zult dus altijd een stukje omhoog en omlaag lopen.

👍 Rendiersledetocht
Dit is prima mogelijk! Het kalme karakter van een rendier maakt dat een sledetocht door de sneeuw rustig verloopt. Je zit met twee personen in de slee onder een warm dekentje en de slee is hoger van de grond dan een huskyslee. Een aanrader dus!

👍 Fatbiken of Electrisch Fatbiken
Hiervoor geldt eigenlijk een beetje hetzelfde als voor het skiën. Als je ervaring hebt met mountainbiken en over een goede basisconditie beschikt, is het misschien leuk om een fatbike of e-fatbike te huren en zelf op pad te gaan. Zo kan je zelf aanvoelen welk tempo het beste bij jou past tijdens de zwangerschap.

👎 Paardrijden
Paardrijden is niet mogelijk in verband met het risico om van het paard te vallen. De paarden zijn heel rustig en schrikken niet snel, maar het blijven dieren die kunnen schrikken. Vanwege deze onvoorspelbaarheid heeft de ranch de keuze gemaakt geen zwangere vrouwen te laten paardrijden en zo geen risico te lopen op onveilige situaties voor moeder en kind.

👍 Wat is verder mogelijk?
Naast de boven beschreven activiteiten kun je denken aan:


👎 Wat is verder helaas niet mogelijk?
Als je zwanger bent kun je niet kunt niet deelnemen aan: