Waar ligt Lapland?
De naam is enigszins verwarrend want Lapland is geen officiële staat. Er zijn ook geen duidelijke landsgrenzen aanwijsbaar. Van oudsher wordt het gebied waar de rendieren leven Lapland genoemd. Globaal komt dit neer op het gebied in Noord-Europa dat boven de poolcirkel ligt. Hier liggen de noordelijkste provincies van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland. Veelal wordt er aan Finland gedacht bij de benaming Lapland. Dit komt omdat de noordelijkste provincie van Finland Lappi oftewel Lapland heet.

Lapland is ongeveer 11x zo groot als Nederland en heeft een zeer divers landschap:


Sami

Lapland is het land van de rendieren, maar ook van de oorspronkelijke inwoners, de ‘Sami’ of ‘Samen’. Zij worden ook wel Lappen genoemd, maar dat zien zij zelf als een scheldwoord. De Samen zijn van origine een nomadisch volk dat met hun rendierkuddes door Lapland trok. De rendieren leverden voedsel en huiden op en werden gebruikt als vervoersmiddel. Oorspronkelijk waren er drie verschillende Samen: de berg-Samen die met de rendierkuddes meetrokken, de bos-Samen die naast rendierhouderij ook van landbouw leefden en de kust-Samen die leefden van jacht, visserij en veeteelt.

De natuur bepaalde het dagelijkse leven bij de Samen en eigendom van land bestond niet. Strakke landsgrenzen waren niet nodig en vandaar dat Lapland die niet heeft. Uit deze tijd stamt ook het nog steeds bestaande 'allemansrecht'.

De Samen zijn nu onderdeel van het dagelijks leven in Lapland. Slechts een enkeling leeft nog op de traditionele manier. Ze hebben een eigen cultuur, waarbij veel overeenkomsten zijn met die van de indianen of de Inuit in Noord-Amerika. De Samen zijn zeer zelfbewust en hebben een eigen vlag, volkslied en parlement. Binnen de Sami taal bestaan verschillende dialecten en ze hebben een bijzondere zangtechniek die Joik wordt genoemd. Deze traditionele zang gebruiken ze om een dier, persoon of gebeurtenis 'te zingen' en zo te herdenken. De zang bestaat uit melodie, ritme en af en toe een woord.

Fins Lapland
Sneeuw, kou en de Kerstman, dat is waar veel mensen aan denken bij Fins Lapland. Maar er is zoveel meer! In deze laatste wildernis van Europa lopen bijvoorbeeld nog beren, wolven, elanden, veelvraten en lynxen vrij rond in de natuur. De kans om deze tegen te komen is echter vrij klein. De populatie is namelijk niet groot en met zo’n 92.678 KM² aan oppervlakte, is Fins Lapland voor hen groot genoeg om de mens te ontlopen. De kans om een rendier te zien is veel groter, omdat er zo'n 207.000 rendieren in Fins Lapland rondlopen. Met 'slechts' 178.500 inwoners in Lapland, betekent dit dat er meer rendieren dan mensen zijn!