Laps Wintersportavontuur

Volledig verzorgde actieve wintersport groepsreis in Fins Lapland

Dag 1 | Zaterdag Amsterdam - Rovaniemi & Bezoek Santa Village

Vanaf Schiphol vlieg je met een directe vlucht in ca 3 uur naar Rovaniemi. Vanaf daar is het nog ca 1,5 uur rijden met de transferbus naar je cottage bij in Pyhä. Deze rit kun je eigenlijk beschouwen als je eerste safari. Het besneeuwde landschap waar je doorheen rijdt is namelijk een lust voor het oog ...en met wat geluk spot je je eerste rendier. Onderweg stop je nog even een uurtje bij Santa Village om de kerstman te bezoeken. Je kunt hier ook letterlijk op de poolcirkel staan!

Bij aankomst bij in Pyhä word je welkom geheten door de begeleider en ontmoet je je mede reisgenoten. Alvorens we je naar je cottage brengen is er eerst een lekkere soeplunch bij Loimu in het National Park Centre Naava en de mogelijkheid tot een supermarktbezoek. Hierna is het tijd om je cottage en de directe omgeving te verkennen.

Om 19:00 uur wordt er bij het lokale restuarant Pyhan Uula het eerste diner geserveerd. Na het diner neemt de reisbegeleider het programma voor de komende week met de groep door.

Note: Het tweegangen diner is altijd incl. koffie, thee & water. Overige (alcoholische) dranken zijn bij de bar verkrijgbaar.

Het Noorderlicht laat zich niet plannen, ook speciale Noorderlichtsafari’s bieden helaas geen garantie. Deze zijn ook niet altijd noodzakelijk, je kunt namelijk de kans om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen vergroten door op een heldere avond simpelweg buiten te zijn. En dan bij voorkeur op een plek waar er geen vals licht van bijvoorbeeld een skipiste aanwezig is. De cottages liggen aan de buitenrand van het dorp nabij een open moerasvlakte. Hier zijn een aantal goede Noorderlicht spotplekken te vinden!

Dag 2 | Zondag Sneeuwschoenwandeling

+ 2

Vandaag staat volop in het teken van de natuur. 's Morgens rijden we richting het Pyhä-Luosto National Park en binden we onze sneeuwschoenen onder. Na een korte instructie over het gebruik hiervan, lopen we zo de natuur in. Afhankelijk van de omstandigheden lopen we verschillende routes. Eén van deze gaat door de Isokuru (kloof). Het einddoel is een bevroren waterval, een voor de Sami heilige plek. Onderweg maken we een houtvuur waarboven we koffie, thee en warme bessensap bereiden en je zelf je worstjes voor de lunch kunt grillen. Terug bezoeken we nog even het infocentrum waar veel te zien is over het National Park, de geologie en de geschiedenis van de regio. Het gehele programma duurt ongeveer 3,5 à 4 uur, maar is afhankelijk van de omstandigheden.

Note: De sneeuwschoenwandeling kan eenvoudig worden aangepast naar omstandigheden en conditie. Zodoende is deze voor iedereen geschikt. De tocht zelf is ca. 7 km.

Dag 3 | Maandag Sneeuwscootertocht

Vanmorgen gaan we op pad met de sneeuwscooters, een wettig vervoersmiddel hier in Lapland. Eerst worden we voorzien van een warm pak, schoenen, handschoenen en helm. Hierna krijgen we instructies van een professionele lokale gids over het besturen van de sneeuwscooter. We volgen met twee personen per sneeuwscooter een spoor dat ons leidt over kale vlaktes, bevroren meren en dichte bossen. Ook rijden we over hoger gelegen gebieden zodat we volop kunnen genieten van de mooie heuvels rondom het National Park van Pyhä en Luosto. Halverwege maken we een stop bij de amethistenmijn van Luosto. Deze open mijn ligt op één van de bergen rond Luosto. Het uitzicht is werkelijk prachtig en bij helder weer kijk je zelfs tot in Rusland! Een gids vertelt ons onder het genot van een warm drankje over de amethist en we kunnen zelf ook nog graven naar deze gelukssteen. Na de lunch bij de mijn zal er voornamelijk met de sneeuwscooter worden gereden waarbij er voldoende gelegenheid is om van bestuurder te wisselen. Terug bij je cottage is er nog tijd om met een lekkere saunasessie de stijve spieren te ontspannen, alvorens het diner klaar staat.

Note: Het totale sneeuwscooterprogramma duurt ongeveer 6-7 uur en is o.b.v. twee personen per sneeuwscooter.

Dag 4 | Dinsdag Crosscountrytocht (langlaufen) & IJsvissen

+ 2
Vanmorgen gaan we crosscountry skiën, topsport nummer 1 in Finland! Tijdens een mooie tocht door de natuur van ca. 5-7 kilometer zal de begeleider je de langlauftechniek bijbrengen. Je zal merken dat langlaufen zeker geen suffe sport is!

Wil je de komende dagen liever niet skiën op de pistes? Dan kun je tijdens de pistedag zelf op pad voor een langlauftocht. De reisbegeleider adviseert je graag over mooie routes!

In de middag rijden we naar het meer en gaan we ijsvissen. Zodra de eerste zonnestralen in Lapland doorbreken, gaan de Finnen er op uit om te vissen. Maar met de Arctische temperaturen moet er wel eerst een gat in het bevroren meer worden geboord. Deze ontspannende bezigheid houden de Finnen tot in de lente vol. Wij kiezen echter voor een kortere kennismaking.

Bij het Pyhäjärvimeer is een vuurhut waar we een vuurtje maken en een drankje kunnen bereiden. De reisbegeleider leert je daar eerst de basics van het ijsvissen bij daarna kun je zelf je geluk beproeven...

Dag 5 | Woensdag Pistedag & Traditioneel Laps diner bovenop de berg

+ 2

Vandaag ontmoeten we elkaar bij de skipiste. Daar kun je, indien je deze niet zelf hebt meegebracht, de skiuitrusting worden gehuurd en ontvang je van ons je liftpas. Het skigebied is niet heel hoog (500 meter), maar sneeuwzeker tot in het dal en heeft zeer gevarieerde afdalingsmogelijkheden. Van zeer stijle zwarte tot lange glooiende blauwe afdalingen die heerlijk zijn om de ski- of boardtechnieken te verbeteren. Ook off-piste zijn er veel goede mogelijkheden. Ervaar een skidag zonder wachtrijen voor de lift!

Heb je nog nooit geskied of gesnowboard? Geen punt, het is namelijk mogelijk om een ski- of snowboardles bij te boeken. Bij data en prijzen onder extra activiteiten vind je de tarieven!

Note: Het programma is gedurende het hele seizoen gelijk. Voor het programma maakt het dus niet uit of je in de periode van minder daglicht (november- januari) of de periode van langere dagen (februari- april) in Lapland bent. De pistes zijn verlicht.

‘s Avonds is het tijd voor een wel heel bijzonder diner. Een speciale pistebully brengt ons naar de top van Pyhätunturi. Hier ligt het idyllische Lapse restaurant Tsokka. Hier worden we ontvangen met een glaasje glöggi (Scandinavische glühwein). Tsokka heeft een heerlijk buffet met lokale specialiteiten voor ons bereid. Denk hierbij aan koud gerookte zalm, gerookt rendiervlees, traditionele rendierstoofpot en nog veel meer lekkers. Als het Noorderlicht zich aandient is deze plek, zo boven op de berg, tevens de perfecte om het te kunnen aanschouwen!

Dag 6 | Donderdag Rendierenfarm & huskytocht

+ 2

Vandaag is het dierendag! Eerst bezoeken we de rendierenfarm, hier leeft een grote kudde rendieren die na de eerste sneeuwval bijeengedreven wordt omdat er gedurende de winter onvoldoende voedsel te vinden is. Terwijl we ons warmen bij het vuur in de hut de rendierhouder, vertelt hij ons over zijn leven en dat van de rendieren. Uiteraard is er genoeg tijd om foto’s te maken en kunnen we de rendieren voeren. Hierna lopen we naar de huskyfarm waar de husky’s al staan te popelen om de sleden te trekken. De snelheid en teamspirit van de honden zal je doen verbazen! We maken onder begeleiding van bedreven lokale gidsen een tocht door de bossen en over de arctische vlakten. Onderweg stoppen we bij een Lapse kota, hier maakt de gids vuur en bereidt hij/zij een heerlijke lunch met o.a. soep en gegrilde worstjes. Ook vertelt de gids wat meer over de honden en de natuur. We maken gebruik van tweepersoonssleden, tussentijds kan er gewisseld worden van bestuurder. Zo heb je ook de tijd om even rustig in de slede te zitten en van de omgeving te genieten. De tocht duurt, incl. lunch, ongeveer drie uur.

Note: Kleed je warm aan, neem je ski- of zonnebril mee en zorg ervoor dat je een extra accu/batterijen voor je camera bij je hebt!

Dag 7 | Vrijdag Pistedag & sauna met ijswak

Vandaag staat er wederom een pistedag op het programma. Hier kan de draad worden opgepakt van dag 3. Wil je je skills verbeteren? Dan kun je zelf eventueel bij de lokale skischool op locatie een les boeken!

Liever niet skiën? Dan hebben we een leuke tip voor je! Neem de skilift naar de top, hier kun je heerlijk in het restaurant een kop koffie en de huisspecialiteit, een wafel nemen. Je kunt dan vervolgens met de sneeuwschoenen via een aangegeven pad naar beneden lopen. Je kun deze dag bijvoorbeeld ook nog gaan ijsklimmen, ijskarten, paardrijden, fatbiken of een rendiersledetocht maken. De begeleider helpt je graag bij het organiseren hiervan.

Aan het begin van de avond verplaatsen we ons naar het grote Pyhäjärvi-meer. Aan de rand ligt een traditionele houtgestookte sauna én een ijswak op ons te wachten! Na een korte uitleg kun je heerlijk genieten van de sauna die toch echt anders aanvoelt dan je eigen electrische sauna. Een dip in het ijswak mag natuurlijk niet ontbreken!

Bij de sauna is ook een vuurhut waar we gebruik van kunnen maken. Dus ook voor de niet-saunagangers is dit, aan de rand van het weidse meer, een heerlijke plek om te vertoeven.

Aansluitend worden we welkom geheten door Pette & Tanja, de eigenaren van restaurant Mokkatupa. Hier, op onze laatste avond in Lapland, nuttigen we een heerlijk dinerbuffet met lokale ingrediënten. Dit is puur genieten! Een mooi moment om even stil te staan bij alle beleefde avonturen van afgelopen week!

Note: Het vooraf boeken van een extra activiteit geeft je de zekerheid dat deze beschikbaar is. Op locatie boeken is uiteraard ook mogelijk echter o.b.v. beschikbaarheid. Let op, de betaling dient dan contant te geschieden.

Dag 8 | Zaterdag Rovaniemi - Amsterdam

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! ’s Ochtends vertrekt de bus vanuit Pyhä naar de luchthaven in Rovaniemi. Door de directe vlucht naar Schiphol wordt de afstand van ca. 3000 kilometer in zo’n drie uur afgelegd. Hierdoor ben je snel weer terug in Nederland. Maar wel met veel bijzondere ervaringen rijker!

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Amsterdam-Rovaniemi & Bezoek Santa Village
Dag 2
Sneeuwschoenwandeling
Dag 3
Sneeuwscootertocht
Dag 4
Crosscountrytocht & IJsvissen
Dag 5
Pistedag & Diner bovenop de berg
Dag 6
Rendierenfarm & huskytocht
Dag 7
Pistedag & sauna met ijswak
Dag 8
Rovaniemi - Amsterdam