Zomerreizen
Recent bekeken reizen
NOORDERLICHT_PYHA_AURORA_LAPLAND_1.jpg

Ik wil het Noorderlicht zien... maar hoe werkt zo'n alert?

Noorderlicht Aurora Borealis Lapland

noorderlicht alert app

Screenshot Aurora Alert Realtime:

aurora alert real time screenshot pyha

 

 


Beste periode om het Noorderlicht te zien
Noorderlicht activiteit kan het hele jaar door plaatsvinden, maar is enkel waarneembaar als het donker is. Dus vandaar dat de kans om het Noorderlicht te spotten steeds geringer wordt naarmate het later in het seizoen is. Dit heeft dus niets te maken met bepaalde maanden of perioden. Voorspellingen zijn lastig te maken, echter een paar dagen van te voren kan men wel de intensiteit van de activiteit in de atmosfeer - en dus de kans op de aanwezigheid van Noorderlicht - aangeven.

De zonnewind die aurora's veroorzaakt, kan in ca. twee à drie dagen van de zon naar de aarde reizen (snelheid van zonnewind kan variëren van 300 - 1000 km/s!). Dit betekent dat alle voorspellingen onnauwkeurigheden bevatten van enkele uren en soms zelfs van 10 tot 20 uur. Bovendien beïnvloedt de situatie in de wolken de mogelijkheid om aurora's te zien.

Noorderlichtsafari's
Dus één ding weten we zeker, het Noorderlicht laat zich niet plannen. Ook speciale Noorderlichtsafari's bieden helaas geen garantie. Deze zijn vooral leuk, maar niet noodzakelijk. Je kunt de kans om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen voor jezelf echter wel vergroten door op een heldere avond buiten te zijn. En dan bij voorkeur op een plek waar weinig lichtvervuiling van bv. een stad of skipiste aanwezig is. In Lapland zijn veel vuurhutten aanwezig welke voor publiek gebruik zijn. Deze vuurhutten zijn ook vaak te vinden aan het rand van een meer, nu nog even het Noorden vaststellen en met geduld blijven kijken...

Aurora alert realtime in Pyhä & Luosto!
In Pyhä en Luosto is er real time Aurora alert! Dit houdt in dat wanneer er Noorderlicht is, je automatisch gewaarschuwd wordt. De Aurora alert realtime is de enige aurora-service die gebruik maakt van eigen sensoren waardoor de nauwkeurigheid van de service informatief en betrouwbaar is. Via de app of internetpagina kun je tevens de nieuwste aurora- en weersvoorspellingen voor de komende nacht lezen.

Heb je geen wifi of 4g tot je beschikking? Dan kun je jezelf aanmelden voor een (betaalde) alert via SMS.

Aurora alert pyha app Northern Eye Aurora Forecast
Aurora Alert app Pyhä Aurora Alert app Pyhä Online Pyha Online Luosto

 

 

 

 

Overige handige Apps & website
Speciale Apps zijn niet zaligmakend, maar kunnen wel helpen met de voorspellingen van de kansen. Op spaceweather.com vind je veel (wetenschappelijke) informatie over het Noorderlicht en kun je de korte termijn voorspelling bijhouden. Ook leuk zijn de My Aurora forecast & Aurora Forecast apps, deze gratis apps houden de voorspellingen bij en kunnen je een alert geven.

Meer weten? Klik dan op een van de afbeeldingen hieronder:

Aurora Forecast My Aurora Forecast
Spaceweather.com
Aurora forecast iPhone app Northern Eye Aurora Forecast Spaceweather.com