Zomerreizen
Recent bekeken reizen
WERELWIJZER_1.jpg

Belangrijke feiten en weetjes voor jouw wintersportreis naar Lapland

Kaart Lapland

gemiddelde temperaturen lapland

lapland drinkwater
lapland husktocht besneeuwde bomen
lapland mobiel netwerk wifi

Lapland
Naam voor de meest noordelijke gedeelten van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland. Bijna heel Lapland is ten noorden van de Poolcirkel, welke ook door Rovaniemi loopt.

Fins Lapland: Oppervlakte: 93.937 km2 Lapland is groter dan de Beneluxlanden tezamen.
Populatie: ca. 185.000, waarvan ongeveer 4.500 Sami
Bezetting: 2 personen per km2
Rendieren: ca. 207.000

Klimaat
De gemiddelde temperatuur in de winterperiode is -13°C, maar temperaturen van -30°C of minder kunnen voorkomen. Zomers ligt de gemiddelde temperatuur tussen 14°C en 20°C en zijn zomerse temperaturen van 30°C geen uitzondering. Hiernaast vind je een tabel met de gemiddelde temperaturen in Lapland. Meer info over de verschillende perioden in Lapland...

Noorderlicht
Het Noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd en is een natuurverschijnsel van prachtig gekleurd licht in de donkere Arctische avond. Noorderlicht activiteit kan het hele jaar door plaatsvinden, maar is enkel waarneembaar als het donker is. Dus vandaar dat de kans om het Noorderlicht te spotten steeds geringer wordt naarmate het later in het seizoen is. Dit heeft dus niets te maken met bepaalde maanden of perioden. Voorspellingen zijn lastig te maken, echter een paar dagen van te voren kan men wel de intensiteit van de activiteit in de atmosfeer - en dus de kans op de aanwezigheid van Noorderlicht - aangeven. Meer info...

Sneeuw
De eerste sneeuw valt in oktober of november en smelt in april of mei. De dikte variëert van een halve meter tot een meter. De meest sneeuwzekere periode is van half december tot begin april.

Taal
In Fins Lapland wordt Fins als voertaal gesproken. Een kleine minderheid spreekt de Sami taal. Over het algemeen spreekt men ook goed Engels.

Geldzaken
Finse valuta is de Euro. Neem voldoende contant geld mee. Pinautomaten t.b.v. geldopname zijn schaars! Je kunt echter praktisch overal terecht met een pinpas of creditcard.

Tijdzone
Tijdsverschil met Finland is +1 uur.

Inentingen
Er zijn geen inentingen noodzakelijk.

Alcohol
De supermarkt verkoopt alcohol tot 5% (bv. bier). Wijn of sterke drank zijn toebedeeld aan staatswinkels (Alko)

Drinkwater
De (leiding)waterkwaliteit in Finland is het hoogste ter wereld en derhalve uitstekend drinkbaar.

Voltage
Het voltage is idem aan Nederland, een omvormer is dus niet nodig.

Valuta
In Finland kent men de Euro. Zweden en Noorwegen hebben Zweedse en Noorse Kronen

Mobiel netwerk & Wifi
Het bereik van het mobiele netwerk is doorgaans prima. Lapland is een groot gebied met een lage bevolkingsdichtheid. Wifi is dus niet altijd vanzelfsprekend! Kijk bij jouw specifieke accommodatie info of er Wifi aanwezig is. Vaak zijn er in de dorpen diverse wifi spots beschikbaar.

Download hier de paklijst & overige specifieke zaken voor jouw bij ons geboekte reis.