Zomerreizen
Recent bekeken reizen
HUSKYTOCHT_JANUARI_PYHA_LAPLAND2.jpg

Welke periode is het meest geschikt voor een reis naar Lapland?

Kaamos Lapland

Rendiersledetocht Lapland diepe winter

Huskysledetocht Lapland diepe winter

Skien Lapland januari
voorjaar zonlicht lapland
noorderlicht vanuit de hottub

Dit is wellicht een van de meest gestelde vragen die bij ons binnen komt. ...en was het antwoord maar zo eenvoudig! Helaas is dit het niet omdat het een persoonlijke voorkeur of verwachting betreft. De meest geschikte reisperiode is dus het beste door de reiziger zelf te bepalen, maar daarvoor is er wel wat voorkennis noodzakelijk. Hieronder proberen wij een zo'n correct en duidelijk mogelijk beeld te schetsen van de verschillende wintermaanden in Lapland. Zodat je een goede en weloverwogen keuze kan maken.

Anders dan in Nederland is een jaar in Lapland onder te verdelen in 6 seizoenen. De winter bestaat uit 'diepste winter' en 'vroeg voorjaar'. Daarna komt er de lente, de zomer, de Ruska (herfst) en de Kaamos (vroege najaar). Voor onze winterreizen concentreren wij ons gemakshalve even op de 3 seizoenen vanaf begin oktober t/m eind april.

Kaamos (oktober – december)
De eerste sneeuwval is al te verwachten rond begin oktober. Deze sneeuwlaag blijft vaak al liggen en in de skigebieden wordt deze natuurlijke sneeuwlaag aangevuld met sneeuwkanonnen om zodoende een solide onderlaag op de pistes te creëren. Het daglicht wordt snel minder, de zon komt niet meer boven de horizon en het schemerlicht reflecteert op de witte sneeuwlaag. Dit verschijnsel veroorzaakt een paars-blauwachtige gloed en wordt wel de Kaamos genoemd (ofwel Poollicht). Het is dus een misverstand dat het altijd donker is in deze periode in Lapland. Als er voldoende sneeuw is openen verscheidene skigebieden al enkele skiliften, maar over het algemeen is er in deze periode nog weinig toerisme. Dit komt door de beperkte sneeuwlaag, waardoor een sneeuwscooter- of hondensledetocht nog niet altijd mogelijk is. De ijshotels en iglo's moeten nog gebouwd gaan worden. De kans om Noorderlicht waar te nemen is goed aanwezig omdat de nachten heel lang zijn. Temperaturen variëren van rond het vriespunt tot diep in het kwik tot wel -30 graden Celsius.

Diepste winter (december – medio februari)
Ook deze periode is kenmerkend vanwege het schemer en de kou, echter laat de zon zich vanaf de eerste week januari alweer boven de horizon zien! Vanaf de 21ste december worden de dagen alweer langer en dat gaat veel sneller dan in Nederland.

De diepste winter is een aantrekkelijke reisperiode vanwege de unieke natuurverschijnselen, sprookjesachtige omgeving en de gezellige, knusse Kerst- en Nieuwjaarssferen. Het is de periode van kaarsjes en kampvuren. Van bevroren bomen en oorverdovende stilte. En natuurlijk van de lange koude Poolnachten met een indrukwekkende sterrenhemel en het bijzondere Noorderlicht (Aurora Borealis). In deze periode kun je rekenen op een dik pak sneeuw, waardoor alle activiteiten mogelijk zijn. Voor de Finnen zelf is deze periode nog geen wintersportseizoen. Hierdoor is het op de pistes heel rustig. Soms zijn hierdoor nog niet alle skiliften operationeel.

Vroege voorjaar (medio februari – eind april)
Het wintersportseizoen bij uitstek voor de Finnen zelf. Vanaf half februari is er net zo lang daglicht als in Nederland en elke dag komen hier zo'n 8 minuten daglicht bij! Hierdoor zijn de temperaturen minder extreem, hoewel uitzonderingen altijd nog mogelijk zijn. Vanaf medio februari tot medio maart is het landschap nog in bevroren toestand, maar daarna kunnen de eerste temperaturen boven het vriespunt zich alweer voordoen. Het is een periode die zich kenmerkt door meer activiteit. Er zijn meer mensen onderweg, meer dieren laten zich zien en het landschap probeert langzaam de witte sneeuwdeken van zich af te schudden. Vanaf medio april is het sneeuwdek doorgaans te minimaal om nog sneeuwscooter- en hondensledetochten te maken, maar de langlaufloipen zijn dan weer op z'n best. Er is lang daglicht en de meeste skigebieden zijn nog operationeel tot de eerste week mei! Ook is het ijsvissen bijzonder populair vanwege de milde temperaturen.

Noorderlicht zien
Noorderlicht activiteit kan het hele jaar door plaatsvinden, maar is enkel waarneembaar als het donker is. Dus vandaar dat de kans om het te spotten steeds geringer wordt naarmate het later in het seizoen is. Dit heeft dus niets te maken met bepaalde maanden of perioden. Voorspellingen zijn lastig te maken, echter een paar dagen van te voren kan men wel de intensiteit van de activiteit in de atmosfeer - en dus de kans op de aanwezigheid van Noorderlicht - aangeven.