Zomerreizen
Recent bekeken reizen
FOTOGRAFIELAPLAND.jpg

Fotograferen in Lapland

Bart Homburg

fotografie Bart homburg


Fotografeer noorderlicht m.b.v. statief
Fotograferen Noorderlicht Lapland

Voorbeeld onevenredige verdeling:

Uitsnede fotograferen Lapland


Voorbeeld laag standpunt:
Laag standpunt fotograferen Lapland

Voorbeeld lichtbron achter een persoon:
Flits van achter fotograferen Lapland

Voorbeeld extra geplaatste lichtbron:
 Extra lichtbron fotograferen Lapland

Voorbeeld extra lichtbron en invulflits:
iglo lapland

Voorbeeld gebruik invulflits:
invulflits fotograferen Lapland

Voorbeeld gebruik verschillende dieptes:
 Dieptes fotograferen Lapland

Sommige vakantiebestemmingen zijn zo fotogeniek dat het maken van mooie foto's grote prioriteit heeft tijdens de vakantie. Lapland is ook zo'n bestemming! De ongerepte natuur, de bijzondere natuurverschijnselen en het dikke pak sneeuw zorgen voor de meest sprookjesachtige taferelen. Maar Lapland heeft ook een aantal uitdagingen voor zowel de fotograaf als de camera. Denk hierbij aan de extreme kou, kort daglicht en de reflecterende witte sneeuw. Een ware uitdaging voor de witbalans instellingen van de camera en de kennis van de fotograaf!

Onze 'huisfotograaf' Bart Homburg heeft ons al drie keer in Lapland bezocht en prachtige fotoseries gemaakt. Samen met hem hebben wij de belangrijkste feiten en tips op een rijtje gezet. Zo worden vakantiekiekjes de meest spectaculaire composities!

DE UITRUSTING:
Camera en geheugenkaart

Natuurlijk bepaalt de kwaliteit van de camera-uitrusting ook voor een groot gedeelte de kwaliteit van de foto's. Vandaar dat hier ook aandacht aan besteed dient te worden. Laat je goed adviseren of doe zelf online een goede research. Zo kun je een goede camera aanschaffen die bij je past, zonder direct te vervallen in de meest professionele apparatuur. Let er ook op dat je geheugenkaart voldoende capaciteit en snelheid heeft (minimaal 1 GB) zodat je geen concessies hoeft te doen aan de kwaliteit of het aantal foto's.

Accu/Batterij en oplader
Met lege accu's/batterijen zal geen enkele camera werken en laat dit nu net een van de grootste uitdagingen zijn! Vanwege de extreme kou lopen accu's en met name batterijen sneller leeg dan normaal. Bij een verouderde accu/batterij is het dus aan te bevelen een extra (of nieuwe) accu/batterij mee op reis te nemen. Ook is het verstandig om een camera goed afgedekt te houden. Stop de camera dus bij voorkeur onder je jas als je deze niet gebruikt. Door de lichaamswarmte zal de accu/batterij het beduidend langer volhouden. Om vrolijk de volgende dag weer paraat te staan is het aan te bevelen om je accu’s in de accommodatie weer direct aan de lading te hangen.
Tip: Stop een extra setje batterijen voor de flits of een extra camera accu in je binnenzak.

Handschoenen
In de kou is het belangrijk dat je zoveel mogelijk beperkt om je handschoenen uit te trekken. Er bestaat een speciale vwant handschoen fotograferen laplandingerhandschoen in combinatie met een want, de bovenkant hiervan is wegklapbaar. Ook bestaan er speciale fotografen handschoenen, maar over het algemeen is elke camera ook prima te bedienen met een dunne thermo handschoen. Deze kun je dragen onder je gewone handschoen of want. Let er wel op dat de buitenhandschoen hierdoor niet te krap komt te zitten! Knellende handschoenen veroorzaken namelijk een slechte doorbloeding en dus koude handen.
Tip: Bij Liv Outdoor kun je terecht voor diverse geschikte handschoenen

Cameratas
Ook condensvorming is een veelvoorkomend probleem. Als de camera buiten is gebruikt en daarna mee naar binnen wordt genomen, zal de lens vanwege de extreme temperatuurwisseling beslaan. Dit is heel gebruikelijk, geef je camera in dit geval enige tijd om te drogen. Heb je een fototas? Gebruik deze dan en laat hem gesloten op temperatuur komen om condensvorming te voorkomen. Een fototas wordt na een dagje spelen in de sneeuw net zo koud, zorg ervoor dat je de tas goed ventileert bij je accommodatie. Let er op dat een automatische zoomlens kan vastvriezen als de camera nog vochtig is en deze alweer mee naar buiten wordt genomen ...en dat is jammer als je net een noorderlichcamera blaasbalgt melding krijgt! Zorg dus dat je bij spiegelreflexen ook je lens van de camera haalt als je klaar bent voor de dag. Leg deze vervolgens op een rustig plekje zodat alle eventuele condens kan verdwijnen. Let natuurlijk wel op stof! Blaas het liefst elke dag de sensor even schoon met een 'balgje'!
Tip: Zet de camera uit als je de lens eraf haalt, anders trekt deze extra stof aan

Statief
Om wat meer bijzondere foto's te maken zal je in Lapland ook een statief en evt. goede flitser mee moeten nemen. Kort daglicht, Noorderlicht/Poollicht en bewegende actie zijn factoren die ervoor zorgen dat langere sluitertijden en handmatige flitsinstellingen noodzakelijk zijn. Een statief zorgt ervoor dat de camera niet beweegt bij een lange sluitertijd.
Tip: Zet bij gebruik van statief je camera op een korte zelfontspanner. Zo wordt de 'drukbeweging' op de knop niet geregistreerd. Een quick release baseplaatje onder je camera zorgt ervoor dat je niet hoeft te ‘klooien’ om het statief schroefje in je camera te draaien …altijd leuk met verkleumde vingers!

Flitser
Het gebruik van een flitser kan heel handig zijn, maar bij standaard gebruik zal de sfeer (en het licht) van dat moment vaak niet behouden kunnen blijven. Wel zijn er handige trucs met belichting waardoor de foto's juist een extra dimensie kunnen krijgen.

FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS:
Noorderlicht
Een lange sluitertijd en een statief zijn noodzakelijk om een scherp beeld en voldoende belichting te krijgen. Gebruik geen flitser! Een ISO waarde van 400 is over het algemeen voldoende. Een hogere waarde levert voor de meeste een korrelige foto op. De lengte van sluitertijd hangt natuurlijk af van de intensiteit van het Noorderlicht en de kwaliteit van je lens, maar dit kan gerust zo'n 20 seconden bedragen. Als je de diafragma kunt instellen, zet deze dan op f/4.0. Vanuit deze waardes kun je dan gaan variëren. Zorg er voor dat je stil blijft staan i.v.m. trillingen. In de tijd zolang de sluiter open staat, wordt er zoveel mogelijk licht gevangen. Door maanlicht en de heldere nacht dat op de sneeuw reflecteert zal het er in de praktijk meestal een beetje surrealistisch uitzien. Een object op de voorgrond (bijvoorbeeld een bomenrij) op de foto maakt het geheel compleet!
Meeneem tip: klein (hoofd)lampje om je camera instellingen in het donker te snel kunnen vinden/zien.
Uitgebreide Noorderlicht fotografietips vind je hier

Gulden snede
Probeer eens een onevenredige verdeling in de compositie te maken! Hierdoor wordt een foto spannender. Een eenvoudige truc is om de horizon niet in het midden van de foto te plaatsen (horizon wel recht!), maar om bijvoorbeeld een verdeling van 1/3e land, 2/3e lucht te hanteren. Ook het omhoog fotograferen vanuit een laag standpunt zorgt voor meer actie in de foto's. Uiteraard zijn dit een paar basis richtlijnen die meestal goed werken, maar laat dit je niet tegen houden om eens lekker te experimenteren!

Sluitertijd en invulflits
Waarschijnlijk is dit de grootste uitdaging in Lapland. Actie vraagt om een snelle sluitertijd, terwijl er voor een scherp beeld wel voldoende licht moet zijn. Flitsen is handig bij weinig licht (of tegen de zon in), maar heeft als nadeel dat de sfeer en het beeld hierdoor aanzienlijk worden aangetast. Een invulflits kan de oplossing zijn. Het levert verschillende resultaten op door te spelen met de afstand en de hoek van de flitser. Een kleine invulflits kan er tevens voor zorgen dat de kleuren iets opgefrist worden. De invulflits functieknop kun je meestal tussen de flitssymbolen op je camera vinden.

Creatieve fototrucs
Een losse flitser (of b.v. een hoofdlampje) kun je heel leuk te gebruiken op een relatief donkere plek. Leg deze niet direct in beeld maar bijvoorbeeld achter een persoon. Het gebruik van een flits van voren levert weer een heel ander resultaat op. Vooral leuk bij lichte sneeuwval in het donker!

Een andere creatieve compositie kun je krijgen door te spelen met verschillende dieptes. Belangrijk hierbij is dat er gefotografeerd wordt met behulp van het LCD scherm in plaats van door de zoeker. Hierdoor kan de juiste afstand exact worden beoordeeld, maar ook de belichting. Let er wel op dat het gebruik van het display veel energie van je batterij vraagt.

Tot slot
Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Een telefoon of compact camera zorgt voor een heleboel gemak maar je moet in de meeste gevallen behoorlijk aan kwaliteit inleveren. Daarentegen zorgen de meeste amateur spiegelreflex camera’s voor een prachtige kwaliteit (alles in zijn prijsklasse natuurlijk), alleen moet je dan weer behoorlijk slepen met je apparatuur. Ben je een fervent amateur? Dan kun je de camera eens goed op zijn donder geven! En vergeet je instructieboekje niet want er zijn niet veel extremere plekken te vinden voor je camera!